Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται τους σεισμούς. Ωστόσο, η άποψη αυτή καταρρίπτεται από ένα περιστατικό, που απέδειξε ότι οι βάτραχοι είναι τα ζώα εκείνα που μπορούν να προβλέψουν έναν επικείμενο σεισμό, και μάλιστα εγκαταλείπουν την αποικία τους πριν τη σεισμική δόνηση.

Για του λόγου το αληθές, έκπληκτοι έμειναν οι βιολόγοι, όταν ο σεισμός που χτύπησε την Ιταλία στην πόλη L’Aquila το 2009 ανάγκασε έναν πληθυσμό των αμφίβιων να εγκαταλείψουν τους «συγγενείς» τους τρεις μέρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου. Μάλιστα, το «σπίτι» τους βρισκόταν 74 χλμ. μακριά από το επίκεντρο, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη «ευαισθησία» τους στους σεισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συμπεριφορά των ζώων κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, εξαιτίας της δυσκολίας της πρόβλεψή της. Παρόλα αυτά η δρ. Rachel Grant του ανοικτού Πανεπιστημίου του Milton Keynes στη Βρετανία τυχαία μελετούσε εκείνη την περίοδο τη συμπεριφορά των αμφιβίων στην Ιταλία.

Η έρευνά της, που διήρκησε σχεδόν ένα μήνα, έδειξε ότι ο πληθυσμός των αρσενικών μιας αποικίας βατράχων, που βρίσκονταν στην περιοχή της λίμνης San Ruffino, είχε μειωθεί κατά 96%. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ παράξενο, αφού συνηθίζουν να βρίσκονται σε μεγάλα «δίκτυα αναπαραγωγής».

Σε αντίθεση με το γένος αυτό των «άνουρων», όπως αποδείχθηκε από προηγούμενη έρευνα, η συμπεριφορά των μυρμηγκιών δεν αλλάζει καθόλου πριν ή κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης