Αγανακτισμένοι πολίτες ζητούν την εφαρμογή των πανανθρώπινων αξιών του πολιτισμού, εν μέσω του 21ου αιώνα. Το αυτονόητο δηλαδή: τον τερματισμό της θανάτωσης δια βασανισμού εκατομμυρίων ζώων ετησίως, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη ματαιοδοξία, μια «μόδα» που επιτάσσει τη χρήση γούνας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ρουχισμό, λες και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι…

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: 30 εκατομμύρια ζώα εκτρέφονται συστηματικά για να πεθάνουν βάναυσα και… συστηματικά, με τη μέθοδο του γδαρσίματος ενόσω είναι ακόμα ζωντανά, ώστε να μην χαλάσει η ποιότητα της γούνας. Ακόμη 10 εκατομμύρια συλλαμβάνονται στο φυσικό τους περιβάλλον για να υποστούν την ίδια μοίρα. Πρόκειται για μια βιομηχανία σε ύφεση της τελευταίες δεκαετίες, χάρη στις αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και τις οικολογικές καμπάνιες, που αποφέρει ακόμη όμως τζίρο 13 δις δολαρίων ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια βιομηχανία η οποία κρατάει καλά και στη χώρα μας. Διαπιστώστε σε αυτά τα video τις συνθήκες κράτησης των μελλοθάνατων ζώων σε εκτροφεία στα Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας.



Το εμπόριο γούνας αποτελεί πρωτεύoντα οικονομικό πυλώνα για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ συμβάλλει και στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Σίγουρα όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι «ανάπτυξης», για μια τόσο πλούσια σε φυσικό κάλλος περιοχή, από τις μεθόδους που παρατηρήσαμε στα video.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οι Οικολόγοι Πράσινοι σε πρόσφατη επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία ζητούν την καθολική απαγόρευση παραγωγής και εμπορίου γούνας στη χώρα μας, ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κίνα γδέρνουν γάτες και σκύλους!

Χώρες όπως η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Κροατία έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν σε απαγόρευση. Αυτές οι απαγορεύσεις υιοθετήθηκαν με βάση καθαρά τα ηθικά κριτήρια, καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη η δολοφονία ζώων για την παραγωγή μη αναγκαίων προϊόντων, όπως είναι η γούνα.

Και αν η Ευρώπη δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχοντας απαγορέψει δια παντός την εισαγωγή, εξαγωγή, παραγωγή και την πώληση γούνας και δέρματος τόσο της φώκιας (δια στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα), όσο και της γάτας και του σκύλου, δεν ισχύει το ίδιο για την Κίνα, όπου το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων είναι ανύπαρκτο. Εκτός από τα άγρια ζώα, πάνω από 2 εκατομμύρια γάτες και σκύλοι θανατώνονται στη χώρα της Ανατολής. Ενδεικτικά, 10 σκυλιά ή 24 γάτες βασανίζονται μέχρι να υποστούν έναν βίαιο θάνατο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα και μόνο γούνινο παλτό.

Ένα παλτό το οποίο αγοράζεται στη Δύση φυσικά, από έναν περισσότερο ή λιγότερο υποψιασμένο καταναλωτή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης