Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 17:51
Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων
Το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς» ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προλόγισε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, υπογραμμίζοντας:

«Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στην ημερίδα, που συνδιοργανώνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας αυτής και επιτρέψτε μου να αναφέρω προσωπικά τον καθηγητή κ. Δημήτριο Τόντη.

Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι, ασφαλώς, φαινόμενο σύγχρονο. Έχει διαχρονικό χαρακτήρα και αυτό ακριβώς φανερώνει την αδυναμία στην αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Η κοινωνική αντίδραση στο φαινόμενο αυτό, αλλά και η κρατική παρέμβαση καθυστέρησε, τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Δεν υπήρξε ίσως έγκαιρη και όσο θα έπρεπε αποτελεσματική, θέτοντας συχνά σε αμφισβήτηση τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό μας».

Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, συμβάλλουν ουσιαστικά στη γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ειδικότερα, επιλαμβάνονται στα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες, ενώ την τελευταία διετία (2009-2010) χειρίστηκαν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Καταγγελίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
(72) το 2009 και (161) το 2010

• Περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή θανάτωσης ζώων που επελήφθησαν αυτεπάγγελτα
(19) το 2009 και (32) το 2010

• Συλλήψεις δραστών για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
(9) το 2009 και (24) το 2010

• Δικογραφίες που σχηματίστηκαν για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων
(73) το 2009 και (176) το 2010

Τέλος, σημειώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει (τον Αύγουστο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011) εγκύκλιες διαταγές προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν κατευθύνσεις για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011, 17:51