Αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητήσουν θέματα που άπτονται τριών διαστάσεων της διεθνούς ασφάλειας, όπως της πολιτικο – στρατιωτικής, της οικονομικής – περιβαλλοντικής και της ανθρώπινης διάστασης.

Με αφορμή τη Σύνοδο αυτή ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας τονίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Τις τελευταίες δεκαετίες η Αδριατική θάλασσα αποτελεί τον τελικό αποδέκτη πολλών βιομηχανικών, αγροτικών και αστικών αποβλήτων καθώς και ρυπογόνων ουσιών, με αποτέλεσμα  τα νερά της να παρουσιάζουν σχεδόν μόνιμο ευτροφισμό και να παρατηρείται δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

2) Παρόλο που έχουν περάσει 10 περίπου έτη από τον τελευταίο πόλεμο στο έδαφος της «πάλαι ποτέ»  Γιουγκοσλαβίας, παραμένουν ακόμη στο βυθό της νοτίου Αδριατικής θάλασσας βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου,  οι οποίες δημιουργούν τεράστιο κίνδυνο για ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

3) Η παράκτια ζώνη του βορείου Ιονίου και της νοτίου Αδριατικής έχει επιλεγεί  σαν «ενεργειακός διάδρομος» και  στις ακτές της «φτάνουν», ή πρόκειται να «φτάσουν», αγωγοί φυσικού αερίου και υγρού πετρελαίου, με ότι αυτό σημαίνει για την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4) Ενώ ακόμη δεν έχει ξεχαστεί από τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τους λαούς της Βαλκανικής χερσονήσου ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ, σχεδιάζεται η κατασκευή  πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος της Αλβανίας (Πρόκειται για Ιταλική επένδυση με Γαλλική τεχνολογία και τεχνογνωσία).

Η προγραμματιζόμενη κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος της Αλβανίας  ανησυχεί έντονα τους κατοίκους των κρατών της νοτίου Αδριατικής,  όπως τους  Έλληνες (αφορά άμεσα Κερκυραίους και Ηπειρώτες), τους νότιο-Ιταλούς και  ένα μεγάλο τμήμα του ίδιου του Αλβανικού λαού.

Στη Σκόδρα της Αλβανίας έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο ομάδες πολιτών που είναι ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου ενώ, με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1987, ο Ιταλικός λαός αναχαίτισε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στο έδαφος της χώρας του.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας απορρίπτει κατηγορηματικά την στροφή κάποιων κρατών προς την πυρηνική ενέργεια «νέας τεχνολογίας και υπενθυμίζει ότι οι Ιταλοί «έδιωξαν από τις αυλές τους» τα πυρηνικά εργοστάσια. Επιπλέον, τονίζει είναι υπέρ μίας στροφής προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι λαοί του Ιονίου Πελάγους και της Αδριατικής θάλασσας αποτελούν μία μεγάλη «γειτονιά» που  μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματά τους, συνεπώς και τα περιβαλλοντικά, με την συνεργασία, τον διάλογο και την επικοινωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης