Κάδος απορριμμάτων «ρομποτικής» τεχνολογίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 10:24
Κάδος απορριμμάτων «ρομποτικής» τεχνολογίας
Την λειτουργία του νέου «ρομποτικής» τεχνολογίας κάδου συγκέντρωσης απορριμμάτων, παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κάδος έχει ύψος περίπου 5 μέτρα ενώ η χωρητικότητά του εκτιμάται σε 50 κάδους παλαιού τύπου των 600 λίτρων ο καθένας. Γεγονός που οφείλεται στη δυνατότητα συμπίεσης των απορριμμάτων μέσω του ρομποτικού μηχανισμού. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος κάδος αποτελεί παγκόσμια ευρεσιτεχνία που χρεώνεται σε εταιρεία που εδρεύει στη Λάρισα.

Ο κάδος είναι εξοπλισμένος με ειδικά αισθητηριακά συστήματα, έτσι ώστε να ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιθυμεί να ρίξει τα σκουπίδια του. Μετά την ρίψη των σκουπιδιών, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα έτσι ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος εστίας μόλυνσης αλλά και η παρουσία δυσοσμίας, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλης ποσότητας σκουπιδιών. Εν τω μεταξύ, το σύστημα του κάδου είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το κόστος αγοράς και σύνδεσης του εν λόγω τεχνολογικού προϊόντος ανέρχεται στα 80,000 ευρώ και ο κάδος είναι εφοδιασμένος με σύστημα αυτοπροστασίας από πυρκαγιά.
Ο συγκεκριμένος κάδος μόλις φτάσει στο 100% της χωρητικότητας του, ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο, την υπηρεσία καθαριότητας, οπότε και ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει. Ολόκληρος ο κάδος είναι κατασκευασμένος από ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και στις καιρικές συνθήκες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 10:24