Καλά νέα για τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 07:36
Καλά νέα για τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής
Διεθνής ερευνητική ομάδα μέτρησε τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους της Ανταρκτικής και διαπίστωσε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης δορυφορικής απογραφής, ότι είναι περισσότεροι από όσοι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Πολύ συχνά οι βιολόγοι χρησιμοποιούν φωτογραφίες για να εκτιμήσουν τους πληθυσμούς διαφόρων ειδών, αυτό όμως είναι δύσκολο στην περίπτωση του αυτοκρατορικού πιγκουίνου Aptenodytes forsteri, ο οποίος ζει αποκλειστικά στην Ανταρκτική και είναι ο μεγαλύτερος -και εντυπωσιακότερος- πιγκουίνος του κόσμου.

Πλέον το συγκεκριμένο είδος του ζωικού βασιλείου αριθμεί 590 χιλιάδες εκπροσώπους, με περιθώριο λάθους τις 80.000.

«Αυτή είναι η πρώτη πλήρης απογραφή ενός είδους από το διάστημα» σχολίασε ο Πίτερ Φρέτγουελ της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας BAS, και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην ανοιχτή ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Στην νέα απογραφή καταμετρήθηκαν συνολικά 44 αποικίες κατά μήκος των ακτών, από τις οποίες οι επτά ήταν άγνωστες ως σήμερα.

Κλειδί για την έρευνα ήταν η χρήση μιας τεχνικής ανάλυσης εικόνων, η οποία επέτρεψε στους ερευνητές να ξεχωρίζουν τους ασπρόμαυρους πιγκουίνους από το χιόνι, τη σκιά τους και τις κηλίδες από κουτσουλιές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 07:39