Τη δημιουργία ενός μοναδικού καταδυτικού πάρκου εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας και υψηλών προδιαγραφών στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου δρομολόγησαν την Τετάρτη η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης.

Για την άμεση υλοποίηση του έργου, ενός «υποβρύχιου Μουσείου» με 26 ναυάγια, έχουν ήδη προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το πάρκο θα αποτελείται από έξι επισκέψιμους χώρους: Νησιωτικό σύμπλεγμα Στύρων, Νήσος Καβαλλιανή – Όρμος Αλμυροποτάμου, Νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, Πορτολάφια Εύβοιας – Νήσος Ακιό, Μακρόνησος, Λαυρεωτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση, πρόκειται για καταδυτικό πάρκο, ένα υποβρύχιο Μουσείο αρχαίων ναυαγίων. Όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν τότε και μπορούν. Αθόρυβα, χωρίς υστεροβουλίες και τυμπανοκρουσίες, μήνες τώρα εργαζόμαστε για ένα αίτημα δεκαετιών.

Πρόκειται για μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάταξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε τη σημασία και την πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας καθώς και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους δύο δήμους.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, δεσμεύτηκε για άμεση ανταπόκριση στη νέα πρόκληση. Υπογράμμισε ότι το καταδυτικό πάρκο έρχεται να ενισχύσει την τουριστική δράση εν μέσω της κρίσης και αναζήτησης προσπαθειών για ανεύρεση θέσεων εργασίας, οι οποίες τώρα θα παρέχονται ανεμπόδιστα από το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής με το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο, αυτό του Θορικού και το Ναό του Ποσειδώνα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, αναφερόμενος στο υψηλής «σπουδαιότητας υποθαλάσσιο Μουσείο» μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρημάτων ώστε να προβληθούν τα «απίστευτα πολλών ειδών τουρισμού που διαθέτει η Ελλάδα για να αξιοποιήσει τη βαριά βιομηχανία της, τον Τουρισμό».

Ο κ. Ψηνάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κοινή ανακοίνωση αυτής της πρώτης ώριμης και σημαντικής πρωτοβουλίας και συνόψισε με το γνωστό του χιούμορ λέγοντας, «είμαι ευτυχισμένος και ως δήμαρχος και ως ναυάγιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης