Της Ελένης Καραθάνου

«Η ΒΑ πλευρά της Κεφαλονιάς και το στενό που χωρίζει αυτό το νησί από την Ιθάκη έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA και απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιβάλλον για να διατηρηθεί η περίφημη “Ποσειδωνία”, δηλαδή η θαλάσσια χλωρίδα η οποία δίνει ζωή σε αναρίθμητους έμβιους οργανισμούς και αποτελεί μοναδικό ζωντανό ενυδρείο αναπαραγωγής των οργανισμών αυτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα λόγια ο διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Γιάννης Ίσσαρης, ξεκαθάρισε μιλώντας στο zougla.gr πως η μεταλλική προβλήτα που έχει κατασκευάσει ο εφοπλιστής Παναγής Ζησσιμάτος είναι απολύτως παράνομη και θα έπρεπε να έχει ήδη κατεδαφιστεί ως παραβίαση του καθεστώτος NATURA που ισχύει στην περιοχή.

Περιοχή NATURA το μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς

Την αλήθεια αυτή όμως γνωρίζει άριστα τόσο η αρμόδια αρχή, που είναι η Κρατική Υπηρεσία Δημόσιας Περιουσίας, όσο και όλες οι διωκτικές αρχές του ελληνικού κράτους και ειδικότερα της Κεφαλονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, η παράνομη κατασκευή του εφοπλιστή Παναγή Ζησσιμάτου στον ενδιάμεσο κολπίσκο μεταξύ των όρμων Ξυλοκάραβου και Αγ. Σοφίας βρίσκεται εκεί σε διάφορες εκδοχές εδώ και 20 χρόνια, ενώ εδώ και μία πενταετία υπάρχει απόφαση κατεδάφισής της. Άρα η Κρατική Υπηρεσία Δημόσιας Περιουσίας, προϊσταμένη της οποίας είναι η κα. Ροζαλία Γιαννάκη, που αρνείται πεισματικά να απαντήσει ακόμα και στο τηλέφωνο για το ζήτημα, το Λιμεναρχείο Σάμης, ο Δήμος Σάμης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα, εδώ και 5 χρόνια δεν υλοποιούν ειλημμένη απόφαση του ελληνικού κράτους για την κατεδάφιση της παράνομης αυτής κατασκευής.

Όμως το ότι η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως NATURA προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση. Με ποια ισχύ και ποια εξουσία ο εφοπλιστής Παναγής Ζησσιμάτος αποφεύγει τον νόμο και διατηρεί ανέπαφη την παράνομη κατασκευή του γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Αρχή Διαχείρισης Περιοχών NATURA της Ελλάδας, τον περίφημο ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Το zougla.gr αποκάλυψε το οικολογικό έγκλημα που συντελείται στη ΒΑ Κεφαλονιά τη Δευτέρα 24 Μαΐου. Αμέσως επιστήμονες κύρους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την τύχη της περιοχής αυτής, που αποτελεί σημαντικό κληροδότημα της φύσης στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ο διδάκτωρ του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Γιάννης Ίσσαρης, δήλωσε στο zougla.gr πως σε περιοχές NATURA ένα σκάφος δεν μπορεί να παραμένει επί μέρες γιατί προκαλεί βλάβες στο οικοσύστημα. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για μόνιμα αγκυροβόλια μεγάλων θαλαμηγών που σημαίνει πως εναποθέτουν στη θάλασσα λύματα, χημικές ουσίες, αλλά δυστυχώς και ορυκτέλαια, υπολείμματα καυσίμων κ.ά.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr ο κ. Ίσσαρης:

 

Όμως στη σοβαρότατη αυτή υπόθεση παρεμβαίνει και ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος γνωρίζει άριστα την πανίδα και τη χλωρίδα της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Τσελέντης στο zougla.gr:

 

Από τα παραπάνω συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα πως όλες οι αρμόδιες αρχές της Κεφαλονιάς και του ελληνικού κράτους γενικότερα, η πολιτική ελίτ του νησιού και τα δύο αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος κάνουν τα στραβά μάτια εδώ και πολλά χρόνια, αφήνοντας τον εφοπλιστή Παναγή Ζησσιμάτο να παραβιάζει τον νόμο. Κυρίως όμως τον αφήνει να «βιάζει» το περιβάλλον σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή του Ιονίου, όπου η φύση έκανε ό,τι μπορούσε για να παραδώσει στις γενιές των ανθρώπων έναν εκπληκτικό φυσικό παράδεισο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης