Μια εναλλακτική μέθοδο εξόντωσης των ζιζανίων στα χωράφια όχι με φυτοφάρμακα αλλά με ακτίνες λέιζερ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leipniz στο Ανόβερο, σε συνεργασία με το Κέντρο Λέιζερ της πόλης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτό θα συμβεί με την κατασκευή μικρών σε μέγεθος ρομπότ καθώς και με την κατασκευή ιπτάμενων συσκευών που δεν θα έχουν όμως επιβάτες. Για την ώρα, το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές σε περιορισμένες εκτάσεις θερμοκηπίων. Πάντως, η μέθοδος με τα λέιζερ θα μπορεί να διευρυνθεί σε θερμοκήπια και σε γεωργικές σχολές αργότερα, αλλά και σε υγροβιότοπους, αφού εκεί η χρήση ζιζανιοκτόνων δεν επιτρέπεται. Αυτό που θα κάνουν τα μικρά ρομπότ και οι ιπτάμενες συσκευές θα είναι να εξοντώνουν τα ζιζάνια, στοχεύοντάς τα από τη ρίζα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, παρά τη σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης, θα πρέπει η ισχύς της ακτινοβολίας από τα λέιζερ να είναι πάντα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον τύπο των ζιζανίων και το είδος των καλλιεργειών, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ολέθριο, δεδομένου ότι τα ζιζάνια, αντί να καταστραφούν, μπορεί να δυναμώσουν.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης