Κέρκυρα: Έξαρση της παράνομης υλοτομίας

Κέρκυρα: Έξαρση της παράνομης υλοτομίας
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η παράνομη υλοτομία στην Κέρκυρα, καθώς η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, αναγκάζοντας τα μέλη του να στραφούν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Μετά την εξίσωση φόρου, το πετρέλαιο είναι πανάκριβο ενώ η λύση του φυσικού αερίου απαιτεί αρκετά χρήματα για την τοποθέτηση της εγκατάστασης, τα οποία δεν περισσεύουν. Σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος στο φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως την απαγόρευση μεταφοράς ξυλείας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και την κίνηση μέσα σε δάση και δρυμούς κατά τις νυχτερινές ώρες.

Εκτός από την Κέρκυρα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Πιερία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και η Δυτική Πελοπόννησος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει στη σχετική εγκύκλιο:
  • Την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν ξυλεία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, από τις 22.00 το βράδυ έως τις 07.00 το πρωί.
  • Την ενεργοποίηση πρόβλεψης που υπάρχει στον δασικό νόμο σχετικά με τον ορισμό συγκεκριμένου δρομολογίου για τη μεταφορά ξυλείας ανά περιοχή.
  • Την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες.
  • Την ενημέρωση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας από τις διευθύνσεις Δασών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της χώρας. Στόχος είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στα δάση, όσο και στις μάντρες που πωλούν καυσόξυλα, με τη συνδρομή κλιμακίου του ΣΔΟΕ.
  • Τον ορισμό από τις δασικές υπηρεσίες περιοχών και ποσοτήτων για υλοτομία, από τον ντόπιο πληθυσμό για την κάλυψη των αναγκών του. Στόχος είναι τα δάση να περιφρουρούνται και από τους κατοίκων των οικισμών που τα εκμεταλλεύονται.
Πηγή: corfupress.com
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 01:59