Κύμα διαδηλώσεων από ακτιβιστές για το κλίμα στους δρόμους του Άμστερνταμ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, 11:59
Κύμα διαδηλώσεων από ακτιβιστές για το κλίμα στους δρόμους του Άμστερνταμ

Εκατοντάδες ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους του κέντρου του Άμστερνταμ για να διαδηλώσουν για τις κλιματικές αλλαγές, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας για κλείσιμο των δρόμων.

Οι διαδηλωτές της ακτιβιστικής οργάνωσης Extinction Rebellion συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική οδική αρτηρία της πόλης μπροστά από το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, που είναι το Εθνικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ, και φώναζαν συνθήματα όπως: «Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να πράττετε» και «πείτε την αλήθεια». «Αστυνομικοί σάς αγαπάμε, το κάνουμε για τα παιδιά σας», «Είμαστε ειρηνιστές, εσείς τι είστε».

Εν τω μεταξύ, οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες, που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά να αποφύγουν την περιοχή του κέντρου και πως «η αστυνομία σχεδιάζει να τερματίσει τον παράνομο αποκλεισμό».

«Ο στόχος είναι η αποκλιμάκωση και ο τερματισμός του αποκλεισμού ώστε να επιτραπεί η ασφαλής ροή της κίνησης. Ορισμένοι διαδηλωτές θα συλληφθούν. Η αστυνομία επίσης κατέσχεσε υλικό που διευκολύνει τη διαδήλωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Δεκάδες αστυνομικοί με μεγάφωνα καλούσαν το συγκεντρωμένο πλήθος να αδειάσει τους δρόμους και εκείνοι που δεν απομακρύνονταν οδηγούνταν από αστυνομικούς σε λεωφορεία. 

Την ίδια ώρα, ανάλογες δράσεις έκαναν μέλη της οργάνωσης και στο Βερολίνο, όπου σήμερα ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία από το σημείο όπου έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την καγκελαρία, προς τη Στήλη της Νίκης, στο κέντρο του Πάρκου Τίργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας.

Οι ακτιβιστές κατέλαβαν τον κυκλικό κόμβο, γνωστό ως το Μεγάλο Αστέρι, όπου συναντώνται πέντε μεγάλοι δρόμοι, και εμπόδισαν τη ροή της κίνησης, είπε η αστυνομία στο dpa εκτιμώντας ότι στις 06.00 το πρωί (τοπική ώρα) οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 1.000 άτομα.

Μια σειρά κινητοποιήσεων της Extinction Rebellion προγραμματίζεται σε 60 πόλεις σε όλη την υφήλιο από σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, 12:01