Κίνα: Πρόστιμα σε… 80.000 εργοστάσια για ρύπανση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017, 01:35
Κίνα: Πρόστιμα σε… 80.000 εργοστάσια για ρύπανση
Οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κίνας έχουν επιβάλλει πρόστιμα, κλείσει προσωρινά ή επιπλήξει αξιωματούχους σε πάνω από 80.000 εργοστάσια σε 30 επαρχίες της χώρας τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου δημοσίων ραδιοφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου το 40% των εργοστασίων της χώρας έχουν κλείσει τουλάχιστον για λίγο χρονικό διάστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν κλείσει προσωρινά ολόκληρες βιομηχανικές περιοχές στην Κίνα, ενώ οι επιθεωρητές διενεργούν έκτακτες αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα έχουν μεταφέρει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους στο Μπαγκλαντές ή την Ινδία ώστε να μην καθυστερούν λόγω των επιθεωρήσεων και των πιθανών προστίμων και κλεισιμάτων.

Οι εκπομπές της βιομηχανίας παρακολουθούνται πλέον σε πραγματικό χρόνο από τις κινεζικές αρχές, και όταν τα εργοστάσια παράγουν περισσότερες εκπομπές από τις επιτρεπόμενες από το νόμο, δέχονται γρήγορα σημαντικά πρόστιμα. Η εφαρμογή των προστίμων είναι διαφορετική από το παρελθόν, με τη σημαντική διαφορά ότι δεν επιβάλλονται πλέον από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει μόνο ρόλο παρακολούθησης της διαδικασίας, αλλά από τις φορολογικές υπηρεσίες. Αυτή η αλλαγή είχε σημαντικό αντίκτυπο, καθώς τα φορολογικά γραφεία της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμους υποστηρίζονται από ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους, που τείνουν να επιβάλλονται με επιθετικό χαρακτήρα.

Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αναμένεται να σημειώσουν μικρή αύξηση, κυρίως σε επίπεδο εξαγωγών, λόγω της επιχείρησης καταστολής της βιομηχανικής ρύπανσης στην Κίνα, αλλά αυτό θεωρείται και είναι ένα μικρό τίμημα για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017, 01:38