Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Μιλώντας σήμερα στην τηλεδιάσκεψη «Ανθρώπινα δικαιώματα για τον πλανήτη», ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems κατηγόρησε κυβερνήσεις και κοινοβούλια ότι «άργησαν πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν παρέλειψε δε να ζητήσει και πάλι την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θα εγγυάται ένα δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθούσε τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια να «γίνουν πράσινα».

Έδωσε εύσημα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου -καθώς και σε άλλα περιφερειακά και εθνικά δικαστήρια- για την κάλυψη του χάσματος αναπτύσσοντας νομολογία για το περιβάλλον, αλλά είπε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό.

«Εάν θέλετε οι κυβερνήσεις να κινούνται και να κάνουν ό,τι είναι σωστό όσον αφορά το περιβάλλον, χρειάζεστε τα πρότυπα και τους νόμους για να τους υποχρεώσετε να το πράξουν. Μόλις το περιβάλλον εγγραφεί ως δικαίωμα, κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να απαιτήσει τα δικαιώματά του» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα νέο πρωτόκολλο θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια να αναπτύξουν «πράσινους» νόμους, να ενισχύσουν τη λογοδοσία τους για τυχόν αποτυχία ανάληψης δράσης και να δώσουν στα δικαστήρια μια σταθερή νομική βάση για την εκδίκαση περιβαλλοντικών υποθέσεων, κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης