Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 19:03
Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Παγκόσμια κινητοποίηση σήμερα: Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη Γη, από το Σίδνεϊ έως τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, μαθητές, σπουδαστές, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεγάλοι και μικροί ξεχύνονται στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια της κλιματικής αλλαγής.

Το έναυσμα δόθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ που διεξάγεται από τις 21-23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα τεθούν επί τάπητος σημαντικές πρωτοβουλίες για το Κλίμα.

Μαθητές σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο κίνημα «Fridays For Future» με στόχο να εκφράσουν τον προβληματισμό τους αλλά και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο του «Fridays For Future» πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα ανάλογη κινητοποίηση, με μαθητές να βγαίνουν στους δρόμους, διεξάγοντας πορείες με συνθήματα όπως «Θέλουμε αλλαγή», «Το κλίμα αλλάζει, γιατί δεν αλλάζουμε εμείς;», «Ας δράσουμε τώρα» και «Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας».

Η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και οι Νήσοι Σολομώντος ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις. Στην Μπανγκόκ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στο ινδονησιακό νησί του Βόρνεο οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες της αποψίλωσης και των δασικών πυρκαγιών.

«Πλημμύρισαν» οι δρόμοι στη Γερμανία

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 200 ποδηλάτες μπλόκαραν κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο του Βερολίνου, προκαλώντας μποτιλιάρισμα για εκατοντάδες αυτοκίνητα. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση της ημέρας, που έδωσε το σύνθημα για τις υπόλοιπες στην γερμανική πρωτεύουσα - μία πρωτοβουλία του μαθητικού κινήματος «Fridays For Future».

Σε συνολικά 575 γερμανικές πόλεις οι μαθητές έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις, οι οποίες για πρώτη φορά στηρίζονται και από άλλες πρωτοβουλίες, οργανώσεις, συνδικάτα και κόμματα. Οι διοργανωτές αναμένουν η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 350.000 άτομα.

Το απόγευμα αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή μελών μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανισμών.

Από τη Νέα Υόρκη, η έφηβη ακτιβίστρια για τη διάσωση του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι είναι «πολύ αισιόδοξη» μετά τη μαζική συμμετοχή παγκοσμίως στις κινητοποιήσεις για το κλίμα.

«Είναι απίστευτα όσα καταφέραμε μαζί, είναι μια ιστορική ημέρα» υπογράμμισε η 16χρονη, η οποία απευθύνθηκε μέσω live stream σε χιλιάδες νεαρούς διαδηλωτές, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της Στοκχόλμης.

Η Τούνμπεργκ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Ασκήσαμε τόσο μεγάλη πίεση στους πολιτικούς που απλά δεν μπορούν να αποτύχουν» υπογράμμισε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομά της ρυθμικά.

«Εμείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, δείξαμε τι ακριβώς υποστηρίζουμε, τώρα εναπόκειται σε εκείνους να δείξουν ότι μας άκουσαν. Τώρα πρέπει να το αποδείξουν» σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το fridaysforfuture.org πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για το Κλίμα σε 2.993 πόλεις, σε 162 χώρες, σε όλο τον πλανήτη.


Διακήρυξη 32 αρχηγών κρατών για την κλιματική αλλαγή

Με Κοινή Διακήρυξή τους, 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας «Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους Στόχους για το Κλίμα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (21-23 Σεπτεμβρίου).

Υπό το φως των συμπερασμάτων της Ειδικής Έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή και των αποτελεσμάτων της COP 24, οι 32 ηγέτες καλούν όλα τα Μέρη που προσέρχονται στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν το 2019 ως έτος φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων σχεδίων και πρωτοβουλιών, με στόχο τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους σημερινούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030.

Παράλληλα, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι η βασική πρόκληση της εποχής μας και σημειώνουν την ανάγκη να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές έναν κόσμο στον οποίο αξίζει να ζει κανείς.

Ειδικότερα, στην Κοινή Διακήρυξή τους, με τίτλο «Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους στόχους για το Κλίμα», οι 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν:

1. Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική πρόκληση της εποχής μας. Η γενιά μας είναι η πρώτη που βιώνει την ταχεία αύξηση των θερμοκρασιών σε ολόκληρο τον κόσμο και, πιθανότατα, η τελευταία που έχει την ευκαιρία για αποτελεσματική καταπολέμηση της επικείμενης παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

2. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο: Η δραματική αύξηση των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών, των ξηρασιών και των λασπορροών, η τήξη των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η λειψυδρία και οι κακές σοδειές είναι μερικές μόνο από τις άμεσες συνέπειες, με καταστροφικές επιπτώσεις, όπως η πείνα και ο αναγκαστικός εκτοπισμός ανθρώπων.

3. Στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτή η αύξηση είναι πρωτοφανής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

4. Η κλιματική κρίση προκαλεί ανησυχία σε όλους μας. Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την παγκόσμια οικονομία. Απειλεί διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η δασοκομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές και οι υδάτινοι πόροι και, αναπόφευκτα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.

5. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο κόσμος βίωσε μια σημαντική στιγμή ελπίδας και εμπιστοσύνης: Στην COP 21, η Παγκόσμια Κοινότητα υιοθέτησε τη Συμφωνία-ορόσημο των Παρισίων, με στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχισθεί η προσπάθεια να περιοριστεί περαιτέρω η άνοδος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

6. Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, στην έκθεσή της σχετικά με τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαιώνει σαφώς ότι βιώνουμε ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής· δείχνει επίσης σαφώς τα τρωτά σημεία, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που συνεπάγεται η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα φυσικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων ως προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

7. Τα τρέχοντα μέτρα που έλαβε η Διεθνής Κοινότητα, όπως εκφράζονται στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (ΕΚΣ) στη Συμφωνία των Παρισίων, δεν επαρκούν για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων που καθορίζονται στη Συμφωνία των Παρισίων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα -και η δράση πρέπει να είναι γρήγορη, αποφασιστική και κοινή.

8. Μετά την επιτυχή έγκριση του κανονισμού του Κατοβίτσε στην COP 24 και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Διαλόγου «Talanoa», είναι πια η στιγμή να ενισχυθεί η δράση και οι φιλοδοξίες.

9. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και όσοι άλλοι υπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι όχι απλώς αναγκαία από μόνα τους, αλλά θα δημιουργήσουν πρόσθετα αμοιβαία οφέλη και νέες ευκαιρίες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ουσιαστικά μέτρα θα μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε τον πλανήτη μας σε ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

10. Βάσει της επιστημονικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης καθώς και των οικονομικών μέσων που διαθέτει σήμερα ο κόσμος, έχουμε συλλογικά την υποχρέωση έναντι των μελλοντικών γενεών να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε στις δυσμενείς επιπτώσεις της, σεβόμενοι την ανάγκη για μια δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών μας.

11. Απευθύνουμε έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα και προς όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Συμφωνίας των Παρισίων: Ας ενεργήσουμε από κοινού, αποφασιστικά και γρήγορα για να σταματήσουμε την παγκόσμια κλιματική κρίση.

12. Υπό το φως των συμπερασμάτων της Ειδικής Έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή και των αποτελεσμάτων της COP 24, καλούμε όλα τα Μέρη να αντιμετωπίσουν το 2019 ως έτος φιλόδοξων στόχων για το κλίμα, προσερχόμενα στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019 με συγκεκριμένα σχέδια και πρωτοβουλίες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους σημερινούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, στο βαθμό που αυτοί οι στόχοι δεν είναι σύμφωνοι με τους σκοπούς της Συμφωνίας των Παρισίων, και ο στόχος να τεθεί στο μηδέν μέχρι το 2050, με αφετηρία ενισχυμένες, εθνικά καθοριζόμενες συνεισφορές το επόμενο έτος.

13. Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές ροές συνάδουν με την πορεία προς τις χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με τη φιλική προς το κλίμα ανάπτυξη, και ζητούμε από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να αποεπενδύσουν το συντομότερο δυνατόν από την οικονομία των ορυκτών καυσίμων.

14. Ας εκμεταλλευτούμε τις πολλαπλές ευκαιρίες και τα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ας διαμορφώσουμε ένα θετικό μέλλον για τον πλανήτη μας. Ας κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές έναν κόσμο στον οποίο αξίζει να ζει κανείς.

Οι 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων

Alexander Van der Bellen, Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας

Željko Komšić, Šefik Džaferović, Milorad Dodik, Προεδρία της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Α.Μ. Βασιλιάς Mswati III, Βασίλειο του Εσουατίνι

Sauli Niinistö, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας

Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Nana Addo Dankwa Akufo - Addo, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκάνας

Adama Barrow, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γκάμπιας

Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Προκόπιος Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

János Áder, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας

Guðni Thorlacius Jóhannesson, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας

Michael D. Higgins, Πρόεδρος της Ιρλανδίας

Reuven Rivlin, Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ

Sergio Mattarella, Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας

Moon Jae-in, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας

Egils Levits, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας

Στρατηγός Michel Aoun, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου

Igor Dodon, Πρόεδρος της Μολδαβίας

Πρίγκιπας Αλβέρτος Β', Πριγκιπάτο του Μονακό

Milo Djukanovic, Πρόεδρος Μαυροβουνίου

Filipe Jacinto Nyusi, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης

Nanda Bahadur Pun, Αντιπρόεδρος του Νεπάλ

Tommy E. Remengesau, Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Παλάου

Marcelo Rebelo de Sousa, Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας

Aleksandar Vučić, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας

Zuzana Čaputová, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

Borut Pahor, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Mette Frederiksen, Πρωθυπουργός της Δανίας

Mark Rutte, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Pedro Sánchez Pérez-Castejón, Πρωθυπουργός της Ισπανίας

Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 19:56