Ξερίζωσαν ελιά 1.000 ετών για να την πουλήσουν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 09:46
Ξερίζωσαν ελιά 1.000 ετών για να την πουλήσουν
Στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία, και συγκεκριμένα από το κτήμα του κληροδοτήματος Παναγιώτου Γιαννούκου, κάποιοι επιτήδειοι εκρίζωσαν, χωρίς άδεια, μία υπεραιωνόβια ελιά, με σκοπό να την πωλήσουν σε ιδιώτη για καλλωπιστικό σκοπό.

Η καταγγελία προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του δημάρχου, Γιώργου Δαλιάνη, αλλά και του προέδρου του Τ.Δ. Κουτρούφων, Δημήτρη Βλάχου, οι οποίοι με τη συνδρομή των ανδρών του Α.Τ. Παραλίου Άστρους κατάφεραν να αποτρέψουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη φόρτωση και μεταφορά του δένδρου, το οποίο βρέθηκε ξεριζωμένο έξω από το γήπεδο του Κορακοβουνίου, δηλαδή εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου αυτό φυόταν.

Επάνω του υπήρχαν ακόμα οι τεράστιοι ιμάντες με τους οποίους είχε μεταφερθεί μέχρις εκεί. Από την αυτοψία της γεωπόνου του Δήμου Β. Κυνουρίας, Ανθούλας Μαγκλή, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υπεραιωνόβια ελιά –ηλικίας μεγαλύτερης των χιλίων ετών– με σημαντικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αξιόλογη αισθητική παρουσία, με περίμετρο κορμού 9 και πλέον μέτρα και ύψος κορμού πάνω από 4 μέτρα.

Το δέντρο αποτελεί ζωντανό μνημείο της φύσης και ήταν άρρηκτα δεμένο με τις οικονομικές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, καθώς η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή έχει ιστορία πολλών χρόνων. Το ελαιόδεντρο, που θεωρείται το γηραιότερο της ευρύτερης περιοχής, είχε ξεριζωθεί με ύψος μπάλας χώματος και ριζών περίπου 70 εκατοστά και, καθώς είχαν κοπεί πολλές από τις ρίζες του, η κάθε ώρα που περνούσε μετρούσε αρνητικά για τη διάσωσή του.

Με κατεπείγουσες διαδικασίες, το δένδρο μεταφυτεύθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πάνω από την πλατεία των Κουτρούφων, ύστερα από σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, οι οποίοι επέδειξαν αξιοπρόσεκτη ευαισθησία. Οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πηγή: arkadiko.blogspot.com

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 10:05