To Li-Fi, το ασύρματο ίντερνετ μέσα από λάμπες LED σύντομα θα μπει για τα καλά στη ζωή μας απειλώντας την πρωτοκαθεδρία του Wi-Fi.

Πρόσφατα η τεχνολογία Li-Fi (light fidelity) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, που διοργανώνεται 22-25 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί η γαλλική νεοφυής εταιρεία Oledcomm υποστήριξε ότι το Li-Fi είναι 100 φορές ταχύτερο από το συμβατικό Wi-Fi φτάνοντας το 1Gbps (Gigabit ανά δευτερόλεπτο).

Η τεχνολογία βασίζεται στο αδιόρατο στο ανθρώπινο μάτι τρεμόσβυμα των λαμπτήρων LED, το οποίο συμβαίνει χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο. Η «κίνηση» αυτή παράγει μια συχνότητα που μπορεί να γίνει αντιληπτή από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Είναι, επίσης, ασύγκριτα ταχύτερη σε σχέση με τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι συμβατικοί ρούτερ ασύρματου ίντερνετ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και μειονεκτήματα, με βασικότερο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους λόγω των παρεμβολών του ηλιακού φωτός στο σήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το Li-Fi δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους, οπότε σε πρώτη φάση αναμένεται να αξιοποιηθεί ως επικουρική πηγή ίντερνετ στα υφιστάμενα δίκτυα Wi-Fi.

Πάντως αυτός ο περιορισμός το καθιστά ασφαλέστερη πηγή διαδικτύου προς μεμονωμένους χρήστες σε χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Αυτή τη στιγμή συστήματα Li-Fi είναι εγκατεστημένη σε μουσεία και εμπορικά κέντρα της Γαλλίας, ενώ δοκιμές γίνονται στο Βέλγιο, την Εσθονία και την Ινδία.

Εταιρείες όπως η Philips και η Apple έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία, ενώ κυκλοφορούν φήμες για ενσωμάτωσή της στο πολυαναμενόμενο iPhone 7.

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης