Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό –κάτω του 1%- των καρχαριών του Ατλαντικού προστατεύεται επαρκώς, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με νέα έκθεση, τα ¾ κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι 48 αλιευτικών κρατών του Ατλαντικού συναντιούνται στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς θα προστατέψουν τους καρχαρίες και άλλα μεγάλα ψάρια, όπως ο κιτρινόπτερος τόνος και ο ξιφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στη σύνοδο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (Iccat) πιέζουν απαγόρευση αλιείας των καρχαριών Λάμνα και των λείων καρχαριών, που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα ζητούν την επιβολή ποσοστώσεων αλιείας για άλλα είδη.

Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, τα μέλη της Iccat έχουν θεσπίσει μέχρι σήμερα μέτρα προστασίας για πολύ συγκεκριμένα είδη καρχαριών, όπως ο σφυροκέφαλος και ο μεγαλομάτης αλωπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι αν και ορισμένα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δεν υπάρχουν ανώτατα όρια αλιείας για τα 15 είδη καρχαριών του Ατλαντικού.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν ότι η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχίσει τις προσπάθειες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα για την προστασία τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την αλιεία των καρχαριών Λάμνα στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, ενώ τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την προετοιμασία διεθνούς συμφωνίας συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

Πηγή:econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης