Με ποιον τρόπο συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 21:55
Με ποιον τρόπο συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή;
Με… τα αέριά τους είναι η απάντηση!

Ο λόγος για τους σαυρόποδους, γιγαντιαίους φυτοφάγους δεινόσαυρους, που έζησαν στη Γη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

Οι εν λόγω δεινόσαυροι φαίνεται ότι παρήγαγαν αρκετό μεθάνιο για να προκαλέσουν κλιματική αλλαγή κατά την προϊστορική περίοδο, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.
Τα τεράστια ζώα, όπως ο διπλόδοκος, το βάρος του οποίου έφτανε τους 20 τόνους, είχαν στην εντερική χλωρίδα τους μικρόβια -όπως και τα σημερινά βοοειδή- που παρήγαγαν μεθάνιο κατά τη διαδικασία χώνευσης της τροφής τους.

«Ένα απλό μαθηματικό μοντέλο μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι οι μικροοργανισμοί που υπήρχαν στο πεπτικό σύστημα των σαυρόποδων δεινοσαύρων θα μπορούσαν να παράγουν αρκετό μεθάνιο για να επηρεάσουν σημαντικά το κλίμα κατά τη μεσοζωική περίοδο» (250 με 65 εκατομμύρια χρόνια πριν) αυξάνοντας τη θερμοκρασία στον πλανήτη, εξήγησε ο Ντέιβ Γουίλκινσον του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

«Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι δεινόσαυροι αυτοί θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερο μεθάνιο από όλες μαζί τις σημερινές φυσικές πηγές και απ' όσο προέρχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Συγκριτικά, τα σύγχρονα μηρυκαστικά παράγουν 50 με 100 εκατομμύρια τόνους μεθανίου ετησίως.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 22:00