Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Οξύνεται η ένταση για τον ΧΥΤΑ Μαραθώνα, ένα χρόνιο ζήτημα που έχει προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής την τελευταία δεκαετία, καθώς από την περασμένη Κυριακή, κι ενώ ακόμα υπάρχουν πολλά σοβαρά εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του έργου, ξεκίνησαν οι «δοκιμαστικές ρίψεις» υπολείμματος σκουπιδιών από απορριμματοφόρα προερχόμενα από το ΚΔΑΥ Κορωπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρίψεις γίνονται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, ενώ για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς το βράδυ της Δευτέρας κάτοικοι που αντιδρούν συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως, σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά του Δήμου Μαραθώνα που θα υποβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμαρχο Ηλία Ψηνάκη την Πέμπτη, η εν λόγω ρίψη απορριμμάτων, που γίνεται με τη «συνοδεία» των αρχών της χώρας μάλιστα, είναι παράνομη! 

Η εν λόγω μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, και συγκεκριμένα κατά της Περιφέρειας Αττικής, του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση απορριμμάτων (του ΕΣΔΝΑ), κατά της ιδιωτικής εταιρείας που τα μεταφέρει από το ΚΔΑΥ Κορωπίου αλλά και της αστυνομίας που, όχι μόνο την επιτρέπει, αλλά την υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ο δήμαρχος Μαραθώνα με έγγραφο του ζητεί από την Ελληνική Αστυνομία να προβεί στην «άμεση διακοπή της απόθεσης απορριμμάτων στη θέση Γραμματικό» καθώς όπως αναφέρει:

-Το απορριμματοφόρο δεν φέρει νόμιμα παραστατικά, καθώς δεν τηρείται η νομοθεσία όπως προβλέπεται για τη μεταφορά υπολειμμάτων (δεν αναγράφεται ο απαραίτητος εξαψήφιος αριθμός ΕΚΑ)

-Στο δελτίο αποστολής δεν αναγράφεται ο τόπος απόθεσης.

-Δεν υφίσταται ούτε άδεια λειτουργίας ούτε δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ως εκ τούτου το έργο προς το παρόν δεν είναι κάτι άλλο παρά… ΧΑΔΑ, δηλαδή χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. 

Δείτε το έγγραφο:

Το zougla.gr δημοσιεύει το επίμαχα έγγραφα που φέρει το απορριμματοφόρο, ενώ λείπουν οι άδειες, τα νόμιμα παραστατικά αλλά και ο απαραίτητος 6ψηφιος κωδικός για τη μεταφορά υπολειμμάτων:

Δείτε εικόνες από τη μεταφορά και τη ρίψη που πραγματοποίησε χθες το απορριματοφόρο:

Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ζητάει την παρέμβαση της Κομισιόν

Την παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας C.Wikström για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ενημέρωσε σήμερα προφορικά και γραπτά την κα Wikström για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών μετά την προφορική της ενημέρωση ζήτησε να ενημερωθεί και εγγράφως και δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα το  ζήτημα.

Στην επιστολή του ο Νότης Μαριάς, καλεί την C.Wikström να αναλάβει άμεσα δράση προκειμένου να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Το κείμενο της Επιστολής του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Wikström όπως σας ενημέρωσα και προφορικά σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στο Στρασβούργο, η Περιφέρεια Αττικής κατά παράβαση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Σας ζητώ λοιπόν να επικοινωνήσετε με την Περιφέρεια Αττικής και να την καλέσετε να τηρήσει την σχετική απόφαση της Επιτροπής Αναφορών η οποία δεν επιτρέπει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Επιπλέον σας καλώ να ζητήσετε την παρέμβαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Με εκτίμηση,

Νότης Μαριάς

Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής».

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης