Η Κίνα, πρώτος ρυπαντής με CO2 στον πλανήτη, στοχεύει να μειώσει κατά 17% τον όγκο των εκπομπών του αερίου ανά μονάδα του ΑΕΠ έως το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γουάν Ζιαμπάο.

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αυτή θα πρέπει να μειωθεί κατά 16% ανά μονάδα ΑΕΠ στη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος (2011-15), τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους 3.000 αντιπροσώπους της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2011, «η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί κατά 3,5% και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να πέσουν κατά 3,5% εν σχέσει προς το παρελθόν έτος» τονίζει από την πλευρά της στην ετήσια έκθεσή της προς τους βουλευτές η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις, που ασχολείται με τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2006-10) η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 19,1%», τόνισε ο Γουέν, προσθέτοντας πως η χώρα του «ενθαρρύνει την εκμετάλλευση πηγών καθαρής ενέργειας».

Κατά το μέλλον, «πρόκειται να προωθήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την οικονόμο διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε έμπρακτα στις κλιματικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τόνισε, «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως η κατανάλωση ενέργειας που δεν προέρχεται από υδρογονάνθρακες θα φθάσει το 11,4% των πρωτογενών ενεργειακών πηγών» μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα τονίζει πως το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 8,3%. Η Κίνα έχει δρομολογήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αιολικής και υδροηλεκτρικής, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τους λιθάνθρακες, που σήμερα καλύπτουν το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης