Μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα βρέθηκαν την Τετάρτη οι φύλακες του φημισμένου Εθνικού Πάρκου Κρούγκερ στη Ν. Αφρική: οκτώ ρινόκεροι εντοπίστηκαν νεκροί με κομμένο το κέρας τους σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Τhe Guardian πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό λαθροθηρίας.

«Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στο πάρκο εντοπίζουν τόσους πολλούς νεκρούς ρινόκερους μέσα σε μία ημέρα. Η νομοθεσία παραμένει αυστηρή ωστόσο οι λαθροθήρες συνεχίζουν το έργο τους παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της δράσης τους», εξηγεί ο εκπρόσωπος του Εθνικού Πάρκου, Reynold Thakhuli.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των αφρικανικών ρινόκερων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη Ν. Αφρική καθώς το κέρας τους θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμο σε χώρες κυρίως της Ασίας (Κίνα, Βιετνάμ). Η οικονομική ανάπτυξη που συντελείται στις χώρες αυτές σε συνδυασμό με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου έχουν οξύνει το πρόβλημα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν μεγάλα ποσά στη Μαύρη Αγορά για την απόκτηση ενός αντικειμένου το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε ένα είδος τροπαίου που ενισχύει το κοινωνικό status.

Η Ν. Αφρική διατηρεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ρινόκερων σε όλη την ήπειρο, ωστόσο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Αρχών της αφρικανικής χώρας η λαθροθηρία έχει αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θάνατοι ρινόκερων τα τελευταία χρόνια στη χώρα προκαλούν σοκ:

2008: 13
2009:122
2010: 333
2011: 443 (εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί μέσα στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ) 

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της αφρικανικής ιστορίας όπου η είσοδος κεφαλαίων από την Ασία έχει φθάσει σε απίστευτα υψηλά επίπεδα. Οι επενδύσεις χωρών της Ασίας σε αρκετά αφρικανικά κράτη θέτει πρακτικά σε κίνδυνο την Άγρια Πανίδα, ειδικά τους ελέφαντες και τους ρινόκερους, καθώς δημιουργεί διασυνδέσεις στην κρατική μηχανή των χωρών αυτών που επιτρέπει στους λαθροθήρες σε αρκετές περιπτώσεις να δρουν ανενόχλητοι», επισημαίνει ο Tom Milliken, ειδικός στο εμπόριο ελεφαντόδοντου.

«Μόνο το 2007 οι Αρχές της Ν. Αφρικής είχαν ανάψει το “πράσινο” φως για τη μεταφορά 100 ζωντανών ρινόκερων στην Κίνα», προσθέτει. Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής το εμπόριο κεράτων ρινόκερου τιμωρείται με 15 χρόνια φυλακή και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Himalayan Times ένας από τους πιο διάσημους κατηγορούμενους που τελικά κρίθηκε ένοχος γι αυτή την παράνομη δραστηριότητα ήταν ο Tenzing Gurung στο Νεπάλ.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Μαύρη» χρονιά το 2011 για ρινόκερους και ελέφαντες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012, 01:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης