Νησιά από... σκουπίδια σχηματίζονται στον Ειρηνικό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014, 03:48
Νησιά από... σκουπίδια σχηματίζονται στον Ειρηνικό
Πριν από λίγα χρόνια εντοπίσθηκε η παρουσία μεγάλων συγκεντρώσεων σκουπιδιών -κυρίως πλαστικών αντικειμένων- σε ωκεανούς της Γης. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις λεγόμενες «σκουπιδόμαζες» που σχηματίζονται στο κέντρο κάθε ωκεανού από κυκλωτικά θαλάσσια ρεύματα, όπως η διαβόητη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα» του Βορείου Ειρηνικού.

Πρόσφατα μια μελέτη παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι υπάρχει μείωση της ποσότητας αυτών των σκουπιδιών στους ωκεανούς. Μια νέα έρευνα όμως ανατρέπει αυτή την εικόνα αφού εντοπίσθηκαν νέες μεγάλες σκουπιδομάζες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με τους ερευνητές δημιουργούνται πλέον μόνιμες νησίδες σκουπιδιών στους ωκεανούς.


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του «Το Βήμα», η πρώτη καταγραφή αυτών των σκουπιδομαζών έγινε το 1997 όταν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα σκαφών τύπου γιοτ από το Λος Αντζελες στη Χονολουλού ο επικεφαλής ενός εκ των πληρωμάτων, ο καπετάνιος Τσαρλς Μουρ εντόπισε μια σκουπιδομάζα.

Ο Μουρ ενημέρωσε κάποιους ειδικούς για αυτό που είδε και αποφάσισε δύο χρόνια μετά να οργανώσει μια ερευνητική αποστολή η οποία και διαπίστωσε το νέο οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη. O Μουρ δημιούργησε το ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών Algalita και πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερευνητικές αποστολές που αναζητούν σκουπιδομάζες.

Πριν από λίγες μέρες ο Μουρ συμμετείχε σε μια ακόμη ερευνητική αποστολή τα ευρήματα της οποίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Τα μέλη της νέας αποστολής ταξίδεψαν με ένα μικρό σκάφος στην περιοχή της Μεγάλης Σκουπιδομάζας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1600 χλμ από τις αμερικανικές ακτές.

Παρέμειναν και εξερεύνησαν την περιοχή για 30 μέρες χρησιμοποιώντας ακόμη και ρομποτικά αεροσκάφη που πετούσαν στον ωκεανό και έκαναν καταγραφές. Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από νέες σκουπιδομάζες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι νέες σκουπιδομάζες όχι μόνο μοιάζουν να είναι σταθερές και μόνιμες αλλά έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σε αυτές κανονικά οικοσυστήματα.

Η αύξηση των σκουπιδιών στην περιοχή όπως εκτιμούν οι ερευνητές οφείλεται στο μεγάλο τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011. Το τσουνάμι παρέσυρε πολλούς τόνους σκουπιδιών στην ανοικτή θάλασσα τα οποία τελικά κατέληξαν στην περιοχή της Μεγάλης Σκουπιδομάζας η οποία όπως υπολογίζουν οι ερευνητές έχει πλέον έκταση όσο εκείνη του Τέξας.Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014, 03:52