Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Οι μεγάλες δωρεές του Bezos μεταμορφώνουν τη φιλανθρωπία του κλίματος – ακόμη και αν η επιχείρηση cloud της Amazon και οι μεταφορικές δραστηριότητές της έχουν σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos εκταμίευσε 1 δισ. δολ. από τα 10 δισ. που δεσμεύτηκε να διαθέσει, πριν λίγο καιρό μέσω του Earth Fund για το περιβάλλον. Ο στόχος είναι η προστασία του 30% της γης και της θάλασσας έως το 2030 σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μαζική εξαφάνιση διάφορων ειδών.

Το Bezos Earth Fund, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020, δεν διευκρίνισε τις ομάδες ή τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να στηρίξει με τις νέες δωρεές. Ένα δελτίο τύπου του ομίλου αναφέρει μόνο ότι θα δώσει προτεραιότητα σε «περιοχές που είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα και τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και θα δώσει έμφαση στον κεντρικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και των ιθαγενών στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε ότι η φιλανθρωπία θα επικεντρωθεί στο λεκανοπέδιο του Κονγκό, τις τροπικές Άνδεις και τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τον σωστό εστιασμό και την εφευρετικότητα, μπορούμε να έχουμε τόσο τα οφέλη της σύγχρονης ζωής μας όσο και έναν ακμάζοντα φυσικό κόσμο» ανάφερε ο Bezos σε δήλωσή του. «Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να εμπνεύσει και άλλους να δεσμευτούν για την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και τη βοήθεια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μια τόσο μεγάλη δουλειά χρειάζεται πολλούς συμμάχους».

Το Bezos Earth Fund σκοπεύει να ξεκινήσει την εκταμίευση των χρημάτων φέτος, με προτεραιότητα στις περιοχές «όπου υπάρχει σημαντική ανάγκη και ευκαιρίες, καθώς και όπου υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη φύση». Σύμφωνα με τη δήλωση του ομίλου, προτεραιότητα θα δοθεί ειδικά στη διατήρηση του 30% της ξηράς και της θάλασσας επειδή μπορεί να προστατεύσει έως και το 80% των ειδών (ζωικών και φυτικών), να περιορίσει κατά 60% την χρήση άνθρακα και να διατηρήσει τα δύο τρίτα του καθαρού νερού.

Η προσφορά του έλαβε υποστήριξη από έναν αριθμό παγκόσμιων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα John F .Kerry και της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών, Amina Mohammed.

Η περιουσία του Bezos στην Amazon τον έχει καταστήσει δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 200 δις δολ., σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Μόνο ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, αξίζει αυτή τη στιγμή περισσότερα χρήματα.

Παρά τον αυξανόμενο πλούτο του, η φιλανθρωπία του έχει μείνει πίσω από αυτή των συναδέλφων του. Δεν έχει υπογράψει το Giving Pledge, που ιδρύθηκε από τους Warren Buffett και Bill Gates το 2010, το οποίο καλεί τους δισεκατομμυριούχους να δεσμεύσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παρ΄ όλα αυτά, έχει αυξήσει τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, δωρίζοντας υποτροφίες και δημιουργώντας ένα ταμείο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και άστεγες οικογένειες, εκτός από τις περιβαλλοντικές του προσφορές.

Ο Bezos παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Amazon τον Ιούλιο, αναλαμβάνοντας τον νεοσυσταθέντα ρόλο εκτελεστικού διευθυντή, λίγες μέρες πριν βρεθεί στην άκρη του διαστήματος με πύραυλο που ανέπτυξε η εταιρεία του, Blue Origin. Ο Bezos και η Amazon έχουν υπάρξει από καιρό στόχοι περιβαλλοντικών ακτιβιστών, οι οποίοι επισημαίνουν το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα των αεροπλάνων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται καθημερινά για να παραδώσουν πακέτα στους πελάτες της Amazon μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Η απειλή από τις εκπομπές της εταιρείας αυξάνεται καθώς το ηλεκτρονικό της εμπόριο -που τροφοδοτείται από τους διαδικτυακούς αγοραστές που διστάζουν να επισκεφτούν καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας- αυξάνεται ραγδαία.

Οι επικριτές επισημαίνουν επίσης την κορυφαία επιχείρηση της εταιρείας στην αγορά υπολογιστών cloud, Amazon Web Services, η οποία καταναλώνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των γιγάντιων κέντρων δεδομένων της στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων στη Βόρεια Βιρτζίνια. Η εταιρεία αντιμετώπισε πίεση από μια ομάδα εργαζομένων της -Amazon Employees for Climate Justice- που θέλουν να απομακρυνθεί από τις προσοδοφόρες συμβάσεις cloud που βοηθούν τις εταιρείες ενέργειας να επιταχύνουν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για την αντιμετώπιση των κλιματικών ανησυχιών, η Amazon κατέληξε στο δικό της σχήμα αναφοράς εκπομπών, που ονομάζεται Climate Pledge, μια πρωτοβουλία που εισήχθη το 2019 για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα 10 χρόνια νωρίτερα. Ο Bezos ανακοίνωσε  την πρωτοβουλία αφού η Amazon, για χρόνια, αντιστάθηκε στην αποκάλυψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της μέσω του CDP, παλαιότερα γνωστού ως Carbon Disclosure Project – ένα ευρέως χρησιμοποιούμενου πλαισίου για εταιρικές αναφορές.

Εκείνη την εποχή, υπήρξαν άνθρωποι που αμφισβήτησαν την ανάγκη για τη νέα πρωτοβουλία, δεδομένου ότι τα πρότυπα αναφοράς άνθρακα υπήρχαν ήδη, ακόμη και αν η Amazon δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτά. Έκτοτε, η Amazon πρόσθεσε, με συντονισμένες προσπάθειες, νέες εταιρείες στο κατάλογο Climate Pledge. Η Proctor & Gamble, η Hewlett-Packard και η Salesforce προσχώρησαν πρόσφατα, ενώ η Microsoft και η Unilever υπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρωτοβουλία διαθέτει τώρα περισσότερους από 200 υπογράφοντες.

Η Amazon έχει επίσης θέσει το μάρκετινγκ της πίσω από την προσπάθεια Climate Pledge, αγοράζοντας δικαιώματα ονομασίας για τις εγκαταστάσεις του National Hockey League στο Σιάτλ, γνωστού τώρα, ως Climate Pledge Arena.

Τελικά, ο Bezos παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων συνεισφερόντων στον κόσμο, στην κλιματική φιλανθρωπία. Η λίστα περιλαμβάνει τον Michael Bloomberg, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και υποψήφιο πρόεδρο, ο οποίος έχει δώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολ. στην εκστρατεία του Sierra Club Beyond Coal, που πιέζει για το κλείσιμο των ορυχείων άνθρακα και σχεδόν 6 εκατομμύρια δολάρια το 2017 σε μια Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προκειμένου να βοηθήσει τους γενικούς εισαγγελείς να αμφισβητήσουν την ανατροπή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση Trump.

Επίσης, τον Marc Benioff, ο οποίος ίδρυσε την Salesforce, εταιρεία λογισμικού επιχειρήσεων και έδωσε εκατομμύρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα για να ξεκινήσει την πρωτοβουλία Benioff Ocean Initiative, με στόχο τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, της υπεραλίευσης και της λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Η χήρα του συνιδρυτή της Apple Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, μαζί με τον ηθοποιό Leonardo DiCaprio και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Brian Sheth, ξεκίνησαν τη Earth Alliance για την προστασία των οικοσυστημάτων και της άγριας ζωής καθώς και την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων στόχων.

Τέλος, ο Bill Gates ηγήθηκε μιας κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, της Breakthrough Energy Ventures, η οποία διαχειρίζεται ένα ταμείο 1 δις δολ. και εστιάζεται σε τεχνολογίες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής – όπως τεχνολογίες αποθήκευσης μπαταριών και δικτύων διανομής ρεύματος – που απαιτούν μαζικές επενδύσεις και θα χρειαστούν χρόνια για να αποφέρουν κέρδη. Μεταξύ των υποστηρικτών του ομίλου είναι ο Bezos και ο Bloomberg.

Πηγή: The Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης