Την έναρξη εθνικής καμπάνιας για τη σωτηρία των πλατάνων, κήρυξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, από το Μεσολόγγι, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη νόσο που αποδεκατίζει το είδος, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας, καθώς και τις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, τη χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί επιστήμονες με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικότερα στην περιοχή της Τριχωνίδας, όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και στη Ναύπακτο, όπου μάλλον το παθογόνο εκριζώθηκε με επιτυχία χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, που έγινε την Παρασκευή, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης, σημείωσε ότι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα, «είναι μάλλον πρόβλημα γραφειοκρατίας, αποποίησης ευθυνών και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης».

Από το 2003, που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, οι ενέργειες φαίνεται να είναι αποσπασματικές και να επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, αφού μεταφέρθηκε σε όλη την χώρα με μολυσμένα εργαλεία και μηχανήματα από τον άνθρωπο, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Δημαράς δήλωσε: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης