Κατά τη διάρκεια της Α’ Διάσκεψης για το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 15 Δεκεμβρίου του 1972 θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σκοπός της είναι να υπενθυμίσει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη.

Κάθε χρόνο ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί την ημέρα αυτή για να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Κλείστε τη Συμφωνία» (http://www.sealthedeal2009.org/) που έχει θέσει ως στόχο μία συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μαζί, πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία για το κλίμα», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Από το 1972 έως σήμερα

Μπορεί η Γη να μετρά σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, ο άνθρωπος όμως χρειάστηκε μόνο μερικές δεκαετίες για να καταστρέψει τις τόσο εύθραυστες ισορροπίες της και να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαινόμενο του θερμοκηπίου, ατμοσφαιρική ρύπανση, κλιματικές αλλαγές, ρύπανση των υδάτων και λειψυδρία, εξάντληση των φυσικών πόρων, πυρκαγιές, ερημοποίηση, σπατάλη ενέργειας, κατάληψη ελεύθερων χώρων, κακή η ανύπαρκτη διαχείριση των απορριμμάτων, αφανισμός ζωικών και φυτικών ειδών, υπερθέρμανση του πλανήτη…

Οι ελπίδες είναι λίγες και τα σενάρια δυσοίωνα. Μόλις δέκα χρόνια μας απομένουν για να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούμε, δεν θα υπάρχει καιρός για θρήνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης