«Έσκασε» και νομικά το ακανθώδες περιβαλλοντικό ζήτημα του πάρκου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, εκεί που ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με αμφιλεγόμενο τρόπο και μη λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από σοβαρά οικολογικά ζητήματα, κατασκεύασε ψυχαγωγικούς χώρους. Πρόκειται για παιδικές χαρές, χώρους αθλητισμού, ακόμα και θέατρο, τα οποία κατασκευάστηκαν γρήγορα και πρόχειρα από τη δημοτική αρχή και ενώ υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το έδαφος είναι μολυσμένο από τοξικά υλικά και καρκινογόνες ουσίες. 

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί εκτενώς το zougla.gr με οδοιπορικό του, αυτή είναι όμως η μία πλευρά του προβλήματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα εν λόγω έργα ήταν γνωστό ότι δεν είχε γίνει έλεγχος νομιμότητας, ενώ δεν είχαν εκδοθεί και οι απαραίτητες άδειες, οι περιβαλλοντικές και οικοδομικές εγκρίσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Πλέον, έπειτα από τη σχετική αυτοψία από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας, βεβαιώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, που αυτοσυστήνεται ως υπέρμαχος του περιβάλλοντος, είναι υπόλογος για μια σειρά σοβαρών περιβαλλοντικών παραβάσεων!

Με έγγραφό της η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει ότι για μέρος των έργων στα Λιπάσματα απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία όμως ο δήμος αγνόησε παντελώς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο αναφέρει: «Στον ίδιο χώρο και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την είσοδο, εντός της ζώνης του διοικητικά καθορισμένου αιγιαλού… έχουν κατασκευαστεί: Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους και επίστρωση τσιμέντου εμβαδού 56 τ.μ. Επιφάνεια με φυσικούς και τεχνικούς ογκόλιθους εμβαδού 53 τ.μ.

»Επιφάνεια με μπετόν εμβαδού 130 τ.μ. και πάχους περίπου 0,20 μ. 21 πακτωμένα μεταλλικά κολονάκια κατά μήκος της γραμμής που απεικονίζεται με τα στοιχεία α-β-γ ». Γι’ αυτά τα έργα «απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αρμοδίως, ανάλογα με το μήκος επέμβασης. Η εκτέλεση έργων χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση συνιστά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (άρθρο 4 του Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και επισύρει κυρώσεις στους υπεύθυνους».

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας σημειώνει στο εν λόγω έγγραφό της προς τον δήμο ότι η εκτέλεση τέτοιων έργων «χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών (Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.) είναι δυνατό να προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος» και γι’ αυτόν τον λόγο αναφέρει πως «προβαίνει στην έναρξη διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως κύριο και φορέα διαχείρισης του χώρου για την εκτέλεση έργων της διαπίστωσης 2.β) χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση». Ταυτόχρονα ενημερώνει τον δήμο πως έχει προθεσμία έως και 10 ημέρες να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του για το θέμα.

Η Διεύθυνση της Περιφέρειας επικαλείται επίσης έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής βάσει του οποίου για τα συγκεκριμένα έργα «τα οποία εμπίπτουν στην ισχύουσα οριογραμμή αιγιαλού, έχει εκδοθεί το με αριθμό 260/17-12-2019 πρωτόκολλο άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού-παραλίας και θάλασσας».

Δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία έχει ζητήσει το γκρέμισμα των κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί και την απομάκρυνση των κατασκευών που μπορούν να μετακινηθούν!

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Η απάντηση

Ο Δήμος Κερατσινίου σε μακροσκελή του απάντηση χαρακτηρίζει… «ανυπόστατα» τα συμπεράσματα της αυτοψίας της υπεύθυνης αρχής, ενώ αρνείται και την παραμικρή περιβαλλοντική ή πολεοδομική παράβαση… 

Στη σχετική απάντηση αναφέρεται πως ο δήμος «ενήργησε στην περιοχή ακολουθώντας τις οικείες νομοθετικές διατάξεις και ήταν πλήρως συμμορφούμενος με αυτές». Ωστόσο, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στη μακροσκελέστατη απάντησή του επικαλείται πλήθος νομικών διατάξεων (π.χ. Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, αποφάσεις του ΣτΕ κ.λπ.) για να στηρίξει τη θέση του, αλλά δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στον νόμο 1650/86 και στην παράβαση του άρθρου 4, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, βάσει του οποίου ελέγχεται από τα ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας.

Δηλαδή, ενώ ο Δήμος κατηγορείται ότι παραβίασε συγκεκριμένη ισχύουσα νομοθεσία, στην απάντησή του επικαλείται άσχετες διατάξεις και όχι τη συγκεκριμένη για την οποία τίθεται υπόλογος!

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης