Στόχο να μειώσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 15% μέχρι το 2015 και κατά 30% μέχρι το 2020, έχει βάλει το Πεκίνο. Πώς ακριβώς θα τον πετύχει; Όπως αναμεταδίδουν τα ξενα πρακτορεία, αποσύροντας τα παλιά αυτοκίνητα, φυτεύοντας νέα δάση και μεταφέροντας σε άλλες περιοχές τα εργοστάσια της κινεζικής πρωτεύουσας.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο διαφέρουν ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων, όμως οι καπνοδόχοι, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, η σκόνη και τα βιομηχανικά αεροζόλ δημιουργούν ένα πυκνό νέφος πάνω από την πόλη, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις και να γίνεται προβληματική η κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου, εκφράζουν μέσω Διαδικτύου τη δυσαρέσκειά τους για την στάση των αρχών, οι οποίες υποβαθμίζουν το πρόβλημα. Οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας τονίζουν ότι εμπιστεύονται μόνο τις μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημοσιοποιεί η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Οι μετρήσεις αυτές προέρχονται από ειδική εγκατάσταση στη στέγη της πρεσβείας και μετρούν ανά ώρα την ποιότητα του αέρα. Τα στοιχεία αυτά μεταδίδονται μέσω Twitter. Κινέζοι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα στοιχεία αυτά “μη επιστημονικά”.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν πως πλέον θα αρχίσουν να περιλαμβάνουν στις δικές τους μετρήσεις και σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων, γνωστά ως PM2.5

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι τα PM2.5 μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και άλλες ασθένειες.

Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τα επίπεδα PM2.5 κατά 15% ως το 2015, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

“Μετά το 2020 το Γραφείο Περιβάλλοντος του Πεκίνου δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές του να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα”, επισήμανε το ραδιόφωνο.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας θα αποσυρθούν μέχρι το 2020 και όλα τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου θα κλείσουν. Επίσης θα μειωθεί κατά πολύ η κατανάλωση άνθρακα και θα δημιουργηθούν 133.000 εκτάρια δασικής έκτασης.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης