Πυροβόλησαν μεσογειακή φώκια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 17:01
Πυροβόλησαν μεσογειακή φώκια
Με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε την περασμένη Τρίτη 27 Απριλίου στην παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι της Εύβοιας μια νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια, ηλικίας περίπου 4 μηνών.

Μετά από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στην αρσενική Monachus monachus, εκτιμήθηκε από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της MOm και της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης ότι πρόκειται για τραύμα από πυροβολισμό. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm που ειδοποιήθηκε από τις Λιμενικές Αρχές της περιοχής, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπό την καθοδήγηση της κτηνιάτρου καθηγήτριας Νατάσσας Κομνηνού, παρείχαν στο άτυχο ζώο τις πρώτες βοήθειες και αρχική φαρμακευτική αγωγή για τα τραύματά του.

Από την πρώτη στιγμή έστησε άμεσα μια ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση του άτυχου ζώου. Έπειτα από στενή παρακολούθηση 24 ωρών κρίθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Η νεαρή μεσογειακή φώκια μεταφέρθηκε σήμερα, εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και να βγουν ακτινογραφίες του τραύματος για να εκτιμηθεί πλήρως η κατάστασή του και να γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε εάν είναι δυνατό να διασωθεί.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μεσογειακών φωκών που έχουν πέσει θύματα του ανθρώπινου παράγοντα τα τελευταία 20 χρόνια και το οποίο παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους 4 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα από την 1/1/2010 έως και τις 19/04/2010 συγκεντρώθηκαν μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, 44 πληροφορίες για παρατηρήσεις μεσογειακής φώκιας σε όλη την Ελλάδα από τις οποίες οι 11 αφορούσαν σε νεκρά ζώα, για 4 εκ των οποίων υπήρχαν ενδείξεις για ηθελημένες θανατώσεις.

Πηγή: ΜΟm

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 17:01