Πνίγονται από τους ρύπους πολλά χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της καύσης απαγορευμένων υλικών σε σόμπες, τζάκια και κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Το φαινόμενο του «καίω ότι βρίσκω» παίρνει χρόνο με το χρόνο μεγάλες διαστάσεις και με πρόσχημα την οικονομική κρίση πολλοί είναι εκείνοι που μολύνουν την ατμόσφαιρα των χωριών με κομμάτια από ξύλινα λουστραρισμένα έπιπλα, πλαστικά, συνθετικά και το βρώμικο ξυλοκάρβουνο.

«Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα από τους κατοίκους των περιοχών που δεν υπάρχει τηλεθέρμανση, όπως είναι η περιοχή των Σερβίων, τα χωριά γύρω από την Κοζάνη, έξω από τη Φλώρινα και την Καστοριά και σε μικρότερο βαθμό από τα Γρεβενά, όπου ενδεχομένως χρησιμοποιούν ξυλεία για καύσιμη ύλη. Οι καταγγελίες εστιάζουν στην καύση ξυλοκάρβουνου που δεν είναι στα επιτρεπτά είδη. Η υπηρεσία προσπαθεί να πείσει όσους τα χρησιμοποιούν ότι πρωτίστως δημιουργείται πρόβλημα στην υγεία τους και κατά δεύτερο λόγο στο περιβάλλον και να τους αποτρέψει από τη χρήση» λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα γίνονται αυτοψίες, έλεγχοι και δίνεται χρόνος για συμμόρφωση, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν υπάρξει, τότε επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 50 καταγγελίες για καύση απαγορευμένων υλικών σε Σέρβια, Βελβεντό, Πλατανόρεμα, Βατερό, Δρέπανο, Κλείτο, Λευκοπηγή, Άργιλο, Αιανή και κυρίως σε χωριά γύρω από το ορυχείο Προσηλίου. «Φέτος οι καταγγελίες είναι περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάποια χωριά όλοι καίνε λιγνίτη ή ξυλίτη, γι’ αυτό και καταγγέλλονται ομαδικά» λέει ο κ. Αλβανός, που επισημαίνει, ωστόσο, ότι μετά τους ελέγχους υπάρχει συμμόρφωση.

Η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήδη από το 2014, την απαγόρευση πώλησης του ξυλοκάρβουνου.Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, αφού το συγκεκριμένο υλικό απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για ατομική θέρμανση. «Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η στρέβλωση που επιτρέπει στο λιγνίτη να καίγεται σε μια σόμπα, αλλά όχι σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης» λέει ο Δημήτρης Αλβανός, που ζητά να απαγορευθεί η ελεύθερη πώληση.

«Όλα αυτά είναι απότοκα της οικονομικής κρίσης. Μέχρι το 2010 ελάχιστοι χρησιμοποιούσαν λιγνίτη γιατί είναι και βρώμικη καύσιμη ύλη και απαιτεί συνεχή φροντίδα για την τροφοδότηση του λέβητα» συμπληρώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.Η καύση των επικίνδυνων υλικών προκαλεί την αιθαλομίχλη που είναι άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. «Φαινόμενα που σχετίζονται είναι ένας επίμονος μη παραγωγικός βήχας, ένα αίσθημα καύσου στο λαιμό, στα μάτια, στη μύτη, δυσκολία στην αναπνοή. Πολλές από τις κρίσεις άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και τις εξάρσεις στις βρογχίτιδες πυροδοτούνται από τα αιωρούμενα σωματίδια» επισημαίνει η πνευμονολόγος-φυματιολόγος Σωτηρία Πελετίδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βλάβες είναι άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες όχι μόνο στο αναπνευστικό, αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα, τονίζει η κ. Πελετίδου και συμπληρώνει πως η χρόνια έκθεση σχετίζεται και με καρκινογένεση, αυξάνοντας σημαντικά το κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας φέτος ξεκίνησε και σχετική διαφημιστική καμπάνια, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.
Πηγή: xronos-kozanis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης