Ελέγχοντας τον μετρητή της κατανάλωσης του νερού της ΕΥΔΑΠ που αντιστοιχεί στο σπίτι μας, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τα κυβικά μέτρα νερού που καταναλώνουμε, και να προλαμβάνουμε τυχόν διαρροές και φυσικά ανεπιθύμητες χρεώσεις στον λογαριασμό μας.

Σε προηγούμενο άρθρο μας εξηγήσαμε πως εντοπίζουμε τον μετρητή που αντιστοιχεί στην κατοικία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν σύντομες οδηγίες για το πώς να διαβάζουμε τις ενδείξεις σε όλων των τύπων τους μετρητές που μπορεί να είναι εγκατεστημένοι.

Ο πρώτος τύπος μετρητή, είναι ο λεγόμενος «ευθείας ανάγνωσης». Όταν τον ελέγχουμε,  αγνοούμε τους κόκκινους δείκτες που καταγράφουν την κατανάλωση σε λίτρα και κοιτάμε μόνο τα αριθμητικά στοιχεία στο πάνω μέρος, που καταγράφουν την κατανάλωση μας σε κυβικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να βλέπουμε σε αληθινό χρόνο αν τη δεδομένη στιγμή πραγματοποιείται χρήση νερού στο σπίτι μας, ελέγχουμε αν γυρίζει ο μαύρος δείκτης. Αν είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι βρύσες είναι κλειστές αλλά ο μαύρος δείκτης γυρνάει, τότε πιθανότατα υπάρχει διαρροή.

Ο δεύτερος τύπος είναι ο ηλεκτρονικός μετρητής. Και σε αυτή την περίπτωση, αγνοούμε τα τρία τελευταία ψηφία που καταγράφουν την κατανάλωση λίτρα και κοιτάμε τα 6 πρώτα, που απεικονίζουν την κατανάλωση σε κυβικά μέτρα. Το βέλος πάνω από τα ψηφία επιτελεί τον ρόλο του μαύρου δείκτη στον μετρητή ευθείας ανάγνωσης: Αν κινείται, τότε πραγματοποιείται κατανάλωση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο τρίτος τύπος μετρητή είναι αυτός που απεικονίζεται στη φωτογραφία. Λαμβάνουμε κι εδώ υπόψη τα 5 ψηφία που καταγράφουν την κατανάλωση σε κυβικά μέτρα, και ελέγχουμε το βέλος στα αριστερά. Αν κινείται, τότε πραγματοποιείται κατανάλωση τη στιγμή που κοιτάμε τον μετρητή μας.

Για να υπολογίσουμε την ποσότητα του νερού που έχουμε καταναλώσει το τελευταίο διάστημα,  κοιτάμε αρχικά την ποσότητα της κατανάλωσης του προηγούμενου μήνα που φαίνεται στον προηγούμενο λογαριασμό μας της ΕΥΔΑΠ. Στη συνέχεια ελέγχουμε όπως περιγράψαμε παραπάνω την ποσότητα που καταγράφει ο μετρητής.

Αφαιρώντας την παλιά ένδειξη του λογαριασμού από τη νέα από απεικονίζει ο μετρητής, μαθαίνουμε την ποσότητα σε κυβικά μέτρα που καταναλώσαμε το διάστημα από την έκδοση του πιο πρόσφατου λογαριασμού μέχρι και τη στιγμή που ελέγχουμε τον μετρητή.

Σύντομα, θα έχουμε τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούμε, να στέλνουμε οι ίδιοι στην ΕΥΔΑΠ την ένδειξη του μετρητή μας.

Δείτε το βίντεο με τις αναλυτικές οδηγίες:

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης