Με αποκαλύψεις και ανατροπές άνοιξε χθες η αυλαία της δεύτερης φάσης της κρίσιμης δίκης των δύο ακτιβιστών της Greenpeace Γιουνίτσι και Τόρου. Η χειμαρρώδης κατάθεση ενός πρώην φαλαινοθήρα, ξεσκέπασε από την πρώτη μέρα τις ανακρίβειες των ιαπωνικών αρχών και τις παρανομίες του δήθεν ερευνητικού προγράμματος. Έτσι, με αναπτερωμένο το ηθικό και με το αίσθημα της δικαίωσης, συνεχίζουν και σήμερα τον αγώνα τους οι δύο ακτιβιστές, σε μια ακρόαση που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον πρώην φαλαινοθήρα, οι Ιαπωνικές αρχές δεν διεξήγαν ποτέ μια πλήρη και σχολαστική έρευνα γύρω από τα στοιχεία που είχε καταθέσει η Greenpeace, παρόλο που η Εισαγγελία είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι ήταν συνήθης πρακτική για τα μέλη του πληρώματος να κρατούν για δική τους κατανάλωση κρέας από νεαρές φάλαινες κατά τη διάρκεια του κυνηγιού στο Νότιο Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μάιο του 2008 και ύστερα από τετράμηνη έρευνα της Greenpeace, οι Γιουνίτσι και Τόρου αποκάλυψαν κύκλωμα λαθρεμπορίας κρέατος από φάλαινες που είχαν θανατωθεί για ‘επιστημονική έρευνα’, ξεσκεπάζοντας έτσι τις πραγματικές συνθήκες γύρω από τη φαλαινοθηρία. Με αφορμή την καταγγελία της Greenpeace, η ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών και η εταιρεία Kyodo Senpaku που διαχειρίζεται το στόλο διαβεβαίωναν ότι είχαν προχωρήσει σε μια διεξοδική έρευνα γύρω από το ζήτημα, ότι όλοι οι εργαζόμενοι είχαν εξεταστεί και ότι δε βρέθηκε ίχνος παρανομίας.

Ωστόσο, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε χθες ότι δεν κατέθεσε ποτέ στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας. Αντιθέτως, οι αρχές αποφάσισαν να βγάλουν γρήγορα το πόρισμα και να συλλάβουν άδικα τους δύο ακτιβιστές της Greenpeace Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, γνωστοί και ως «Τόκιο 2». Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι Ιαπωνικές Αρχές όχι μόνο αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία παρανομίας, αλλά τιμωρούν αυτούς που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Η κατάθεση αυτή γεννά ερωτήματα σχετικά με τη ‘διεξοδικότητα’ της έρευνας και τη διάθεση των ιαπωνικών αρχών να λάμψει η αλήθεια. Επίσης, επιβεβαιώνει πόσο αναγκαίο είναι να ξανανοίξει η υπόθεση άμεσα. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση του Γιουνίτσι. Αύριο θα μιλήσουν και οι δύο ακτιβιστές, ενώ την Πέμπτη θα καταθέσει για την υπεράσπισή τους ο καθηγητής Dirk Voorhoof, ένας ανεξάρτητος ειδήμονας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τρίτη και τελευταία φάση της δίκης θα λάβει χώρα το Μάιο, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης