«Πράσινα» καταστήματα από τον Δ. Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:20
«Πράσινα» καταστήματα από τον Δ. Θεσσαλονίκης
Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με την ονομασία «Πράσινο κατάστημα» θα υλοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συγκέντρωση και εκμετάλλευση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές, που παράγουν καθημερινά τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, υλικά τα οποία ελάχιστα αξιοποιούνται σήμερα.

Τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετάσχουν στο ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης θα εφοδιάζονται με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα, το οποίο θα καταδεικνύει ότι διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματά τους σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ότι προωθούν τα κατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση. Επιπλέον θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αρχίσει από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία απορρίπτουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας (άλλες φορές διπλωμένα και άλλες άναρχα, ακόμη και στους κάδους απορριμμάτων), με στόχο να ελεγχθεί το χαρτόνι συσκευασίας και να οδηγείται στην ανακύκλωση. Θα χρησιμοποιηθούν τα γνωστά αλουμινένια πλαίσια συλλογής που διαθέτουν τα περισσότερα καταστήματα, ενώ στα υπόλοιπα και όπου υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν επιπλέον πλαίσια συλλογής.

Επίσης, θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τη συλλογή των λαμπτήρων φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα, όλα τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και σε πρόγραμμα συλλογής φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες), τοποθετώντας την ειδική στήλη απόθεσης του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών ΑΦΗΣ.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 10:37