Το κινητό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο πολλές λειτουργίες ενσωματώνονται σε αυτό. Κινητό με κάμερα, με Διαδίκτυο, με μικρόφωνο, με μηχανισμό αλλοίωσης φωνής, με Playstation είναι ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές. Φαίνεται όμως ότι οι επιστήμονες δεν σταματούν εκεί.

Πλέον, ετοιμάζεται και κινητό με…ατομικό μετρητή ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Κωνσταντίνος Καρατζάς, Επίκουρος Καθηγητής του ενεργειακού τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Οι πολίτες είναι οι αισθητήρες» τονίζει. Και συνεχίζει λέγοντας ότι μέσω αυτής της καινούριας εφαρμογής θα δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο ανά πάσα στιγμή της ποιότητας του αέρα, μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της υγρασίας και του θορύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκείνο που θα μας ενδιάφερε, όμως, να δούμε είναι την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τη φόρτιση που λαμβάνουμε καθώς παίρνουμε, για παράδειγμα, το λεωφορείο να πάμε στη δουλειά μας ή αν έχουμε ένα παιδί ασθματικό, θα θέλαμε να γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα στο σχολείο που πηγαίνει» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καρατζάς. «Προκειμένου, λοιπόν, να γνωρίζουμε, ανά πάσα στιγμή, την κατάσταση του περιβάλλοντος όπου βρισκόμαστε θα πρέπει να υπάρχουν αισθητήρες παντού, κάτι που δεν γίνεται. Αλλά αυτό που έχουμε πλέον όλοι μας είναι ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποίο έχει αισθητήρες για μέτρηση της θερμοκρασίας ή GPS».

Ήδη, η ομάδα εφαρμογών συστημάτων πληροφορικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη χρήση δύο αισθητήρων από το Πολυτεχνείο του Τορίνο (Neuronica Lab, Polytecnico di Torino), εκτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία προφίλ μετακινούμενων πολιτών. Συγκεκριμένα, οι αισθητήρες μεταδίδουν πληροφορίες σε κινητά τηλέφωνα της ομάδας, οι οποίες αφορούν στην τρέχουσα θερμοκρασία, υγρασία και ατμοσφαιρική πίεση.

ΠΗΓΗ: dete.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης