Το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο ήταν ένα από τα χρονίζοντα ζητήματα, η λύση του οποίου δρομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 και προχωρά ικανοποιητικά.

Η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων που είχε μπλοκάρει λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής, η λειτουργία δεκάδων ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ σε όλη την Ήπειρο με κυρίαρχη τη χωματερή στη Δουρούτη του Δήμου Ιωαννιτών και μια σειρά άλλων ζητημάτων κατέτασσαν την Ήπειρο στην τελευταία θέση τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεσα λοιπόν και χωρίς υπαναχωρήσεις έπρεπε να υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να εναρμονιστεί η Ήπειρος με τις Κοινοτικές Οδηγίες και Νομοθεσίες για το περιβάλλον και ταυτόχρονα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της επιβολής Κοινοτικών προστίμων.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας διαρκή συνεργασία και διαβούλευση με τους κατοίκους του Ελληνικού που αντιδρούσαν στο ΧΥΤΑ, τους προέδρους των τεσσάρων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) τους τοπικούς φορείς, και τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου προχώρησε στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ (κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, αποκατάσταση των ΧΑΔΑ) και στη διεκδίκηση ενός εργοστάσιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο χωροθετείται το προσεχές διάστημα.

Στο τελικό στάδιο λοιπόν και λίγο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας παραδίδει η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση το ΧΥΤΑ του Ελληνικού στην Αιρετή Περιφέρεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης