Έναν μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα ροδόκηπο διαθέτει στις εγκαταστάσεις του στο Σχίνο Λουτρακίου το «Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού».

Ο ροδόκηπος αυτός είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και περιλαμβάνει 700 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιο σύγχρονες. Από το ρόδο της Κνωσού μέχρι τα τριαντάφυλλα που υμνούν στα ποιήματά τους ο Ανακρέων και η Σαπφώ, τα τριαντάφυλλα της ελληνικής παράδοσης, καθώς και τριαντάφυλλα από όλα τα μέρη του κόσμου, την Περσία, την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες. Ανάμεσά τους είναι και η πολύ σπάνια κινεζική ποικιλία R. Chinensis Viridiflora με πράσινα τριαντάφυλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ροδόκηπος, που είναι εγκατεστημένος μέσα σε έναν περιφραγμένο χώρο περίπου 4 στρεμμάτων, έχει ακολουθήσει το αρχιτεκτονικό πρότυπο του διάσημου ροδόκηπου της πόλης του Μπέλφαστ και έχει σχήμα ελικοειδές. Εκτός από τις τριανταφυλλιές περιλαμβάνει αποστακτήριο για ροδόνερο.

Παράλληλα με τον ροδόκηπο έχει ιδρυθεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων της Τριανταφυλλιάς, με σήμα το εξάφυλλο ρόδο, τοιχογραφία του οποίου βρέθηκε στο ανάκτορο της Κνωσού, που είναι και η παλαιότερη στον κόσμο. Ο Σύνδεσμος είναι ισότιμο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φίλων της Τριανταφυλλιάς (W.F.R.S.).

Βασικός σκοπός του Συνδέσμου είναι η επέκταση, ενθάρρυνση, τελειοποίηση της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνικής της καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς, καθώς και της ερασιτεχνικής καλλιέργειας και της αύξησης της γνώσης πάνω στις τριανταφυλλιές και τα τριαντάφυλλα σε κήπους. Τα μέλη του απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια με τη συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού λειτουργεί καθημερινά με ελεύθερη είσοδο. Ομαδικές επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με είσοδο 4,50 ευρώ κατά άτομο και για τους μαθητές 3,00 ευρώ κατά άτομο και παρέχεται αναψυκτικό, ενώ είναι διαθέσιμος και ξεναγός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης