Έληξε η πρώτη φάση της γενικευμένης προσπάθειας της ΕΛ.ΑΣ Κρήτης και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς, ιδιόκτητων, ποιμενικών και κυνηγετικών.

Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί προς τα τέλη Ιανουαρίου του νέου έτους και η τρίτη λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να συνδυάσουμε την προσπάθεια ευζωίας κάθε έμβιου με την εικόνα που το νησί μας εκπέμπει προς τα έξω σε σχέση με το θέμα αυτό, ώστε να κατορθώσουμε τουλάχιστον στον τομέα αυτό να αισθανόμαστε σχετική αξιοπρέπεια σαν χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν επιθυμούμε την ποινικοποίηση αυτών των καταστάσεων ούτε την επιβολή προστίμων, ιδίως στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες που όλοι μας ζούμε και όλοι μας είμαστε θύματα.

Όμως παρά τις χρόνιες προσπάθειες που σαν φιλοζωικό κίνημα έχουμε κάνει μέσα από τον τομέα της ενημέρωσης ιδίως, για μια αξιοπρεπή ζωή και των υπολοίπων βιολογικών μας εταίρων σε αυτό τον πλανήτη , καμία ευαισθησία ή ανταπόκριση δεν υπήρξε, ιδίως στις κατηγορίες των κτηνοτρόφων, κυνηγών και μεγάλης ηλικίας ανθρώπων. Δυστυχώς λοιπόν η επιβολή και του νόμου καθίσταται απαραίτητη.

Θεωρούμε, εξ ίσου κατηγορηματικά, ότι το δικαίωμα στην ευζωία, στην μη εξαθλίωση, στον μη βασανισμό δεν το έχουν μόνο οι άνθρωποι αλλά το οποιοδήποτε συναισθανόμενο έμβιο. Διαφορετικά εμπίπτουμε στην θεωρία του ρατσισμού για τα ζώα, που σαν απροστάτευτα, διαφορετικά και αδύναμα πλάσματα, τα ξεχωρίζουμε και τα στοχοποιούμε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας αυτής σε επίπεδο Κρήτης καταγράφηκαν και σχηματίστηκε δικογραφία περίπου σε 60 περιστατικά, βεβαιώθηκαν πολλά διοικητικά πρόστιμα βάσει του νόμου 4039/12 και έγιναν περίπου 17 συλλήψεις, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία. Τα προστιμα θα επιβληθούν απο τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

Συνοπτικά θα αναφέρουμε τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στα ζώα μας, σε κάθε ζώο και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς βάσει των νόμων 4039/12 , 1197/81 και 2017/92.
Αν δεν μπορούμε να τους εφαρμόσουμε, είναι πολύ απλό. Ας μην έχουμε ζώα. Απολύτως υπεύθυνοι για τα αδέσποτα, για τις ζημιές που προκαλούν και για την δυστυχία των ζώων είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Οιαδήποτε δυσαρέσκεια γύρω από τα χιλιάδες αδέσποτα αποτελεί καθαρή υποκρισία και ανευθυνότητα.
Διότι εμείς τα δημιουργούμε, άρα φέρουμε την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη μαζί με την Πολιτεία βεβαίως .

1. Η στέρηση της ελευθερίας τους είναι εγκληματική πράξη και μόνιμο βασανιστήριο για κάθε πλάσμα, άρα και για τα ζώα. Όχι στην μόνιμη αλυσόδεση, οχι στις κοντές αλυσίδες, σύνδεση τουλάχιστον δύο ( άρθρο 1 του νόμου, εκτέλεση των φυσικών κινήσεών τους)

2. Εμβολιασμός, αποπαρασίτωση των ζώων , βιβλιάριο υγείας, σύμφωνα με τα κτηνιατρικά δεδομένα και η κτηνιατρική παρακολούθηση, όταν τα ζώα αρρωσταίνουν. Γιατί και αυτά αρρωσταίνουν.

3. .Κατάλληλο, άνετο και υγιεινό κατάλυμα, σύμφωνο με την νομοθεσία προστατευμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χώρος καθαρός και στεγνός. Όχι ζώα σε κλουβιά, βαρέλια, ντεπόζιτα, ψυγεία ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Όχι μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνια, βεράντες, κοινόχρηστους χώρους, όχι ζώα σε ταράτσες.

4. Κατάλληλη τροφή (οχι ψοφίμια ή νωπά κρέατα και εντόσθια) και πάντα καθαρό νερό και σκεύη.

5. Σεβασμός και φροντίδα στα ζώα. Πιο πολύ διψούν για αγάπη παρά για τροφή.

Τέλος να τονίσουμε, ότι θεωρούνται ιδιόκτητα βάσει του νόμου, τα ζώα τα οποία βρίσκονται εντός της οικίας μας, του περιφραγμένου χώρου της, περιφραγμένου χωραφιού ιδιοκτησίας μας, ζώα με ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ), ζώα τα οποία βρίσκονται μαζί με τον ιδιοκτήτη τους σε βόλτα μαζί με το λουρί τους.

Όλα τα άλλα θεωρούνται αδέσποτα και μπορούν να περισυλλεγούν , ως αδέσποτα, από τους αρμοδίους φορείς που είναι τα ειδικά συνεργεία περισυλλογής των Δήμων και οι νόμιμοι φιλοζωικοί σύλλογοι και ουδείς άλλος.

Ζώα πάνω στους δρόμους, δίκην σκιάχτρων, δεμένα στο πουθενά και απαγορεύονται και θεωρούνται αδέσποτα και είναι νόμιμη η περισυλλογή τους, άνευ άλλης διαδικασίας.

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης