Σε εφαρμογή είναι στο Δήμο Λήμνου, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διάθεση 1.000 κάδων κατοικίες και σχολεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα οικιακά απόβλητα και κατ’ επέκταση τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμος του νησιού, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, στο Παπουτσίδειο Μέγαρο, 1ο Όροφο ή ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο Δήμος εξηγεί ότι η «οικιακή κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία, μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης μπορεί να μετατρέψει οργανικά υπολείμματα (τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, χαρτί κουζίνας, φύλλα και κλαδέματα, φίλτρα καφέ και πολλά άλλα) σε πλούσιο οργανικό μίγμα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως λίπασμα στα φυτά.

Με την κομποστοποίηση απολαμβάνουμε πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων:

-Βοηθά στη μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στους κάδους απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ με οφέλη για το περιβάλλον και μείωση του κόστους διαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και της ατμόσφαιρας.

-Βελτιώνουμε την ποιότητα του κήπου και των φυτών μας. Οργανικά και ανόργανα συστατικά επιστρέφουν στη γη, κάνοντάς την περισσότερο γόνιμη και βελτιώνοντας τη φυσική δομή του χώματος.

-Έχουμε δωρεάν λίπασμα.

Η οικιακή κομποστοποίηση προβλέπεται τόσο από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λήμνου, όσο και από το Εθνικό (ΕΣΔΑ) και το Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου). Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης