Εν μέσω διαβουλεύσεων για την κατάλληλη κατάρτιση του ενεργειακού μας μείγματος, προκειμένου να επιτύχουμε τους επιβαλλόμενους στόχους, μια νέα τεχνολογική εφαρμογή που είναι ανανεώσιμη και κρίνεται ως ιδανική για τη χώρα μας κάνει την εμφάνισή της.

Αυτή είναι η «συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια» (CSP), η οποία λειτουργεί μέσω της χρήσης κατόπτρων για τη συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας, την ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας και την τελική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα έχει μοναδικές προοπτικές εφαρμογής της CSP, καθώς είναι μια χώρα με κατά μέσο όρο 2.756 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως ή περίπου 7,55 ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά. Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα υψηλές στην Κρήτη και στη Ρόδο, νησιά στα οποία οι ηλιοθερμικές μονάδες θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που είναι η εποχή με την μεγαλύτερη ενεργειακή ζήτηση λόγω επιπρόσθετων αναγκών ψύξης.


Αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον για προγράμματα CSP είναι ήδη έντονο. Αυτήν τη στιγμή, εκκρεμούν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 14 αιτήσεις για κατασκευή ηλιοθερμικών μονάδων μεγάλης κλίμακας (δηλαδή άνω των 10MW). Επίσης, σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια προβλέπουν την επιχορήγηση μονάδων CSP σε ποσοστό άνω του 50%.

«Η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη στην πράσινη ανάπτυξη. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας σειράς περιβαλλοντικών τεχνολογιών, στις οποίες η χώρα μας πλεονεκτεί. Οι τεχνολογίες συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα και η χώρα μας δεν θα πρέπει να απολέσει την ευκαιρία αυτή», δηλώνει στη zougla.gr ο Ηλίας Βαζαίος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Bellona στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η εν λόγω τεχνολογία καθίσταται ιδανική και για το πρωτοποριακό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από την έρημο.

Διαβάστε επίσης:

Το ενεργειακό πρόβλημα θα λυθεί στην… έρημο!, 13 Οκτωβρίου 2009, 10:59

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης