Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Κρατώντας «πλακάτ» με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη» οι μαθητές και οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξαν πάλι στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Και προσέθεσε: «Είμαστε τώρα εδώ γιατί πρέπει να είμαστε, γιατί οι προηγούμενοι άργησαν και δεν μπορούμε να αργήσουμε κι εμείς, η καινούρια γενιά. Πρέπει να δράσουμε κι εμείς τώρα».

Από την πλευρά της η 15χρονη αδελφή της Μαρίας, η Αριάδνη, υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο και κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας για τις επόμενες γενιές».

Η Ελλάδα, συντονίστηκε με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετείχε μαζί με δεκάδες πόλεις, στην απεργία για την κλιματική αλλαγή, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κι Αλεξανδρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στην Αθήνα:

 

 

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην Ερμού:

 

 

Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο Μοναστηράκι:

 

 

 

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο τον κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες, με αίτημα την κινητοποίηση των αρμοδίων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Την ώρα που ο πλανήτης μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας περιβαλλοντικής κατάρρευσης, για την οποία έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, εμείς συνεχίζουμε να μην κάνουμε κάτι. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Ο στόχος αυτής της κινητοποίησης είναι να τραβήξουμε την προσοχή των κυβερνήσεων, αλλά και να κινητοποιήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει κάτι για το περιβάλλον και για την κλιματική αλλαγή» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαθήτρια και διοργανώτρια του κινήματος, Ειρήνη Βουγιούκα. «Σήμερα, εμείς οι μαθητές, με την απουσία μας από το σχολείο και τη συμμετοχή μας στις πορείες, βάζουμε σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που επιφυλάσσει» προσθέτει.

«Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιους τους αγγίξει αυτή η κινητοποίηση και αρχίσουν να νιώθουν την ανάγκη να προσπαθούν συνειδητά, ώστε να έχουμε ένα μέλλον στον κόσμο» τονίζει η 18χρονη Ειρήνη.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε βίντεο με όλα όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία σύντομα έγιναν viral.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή, μέχρι οι σουηδικές Αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η δράση της Greta ενέπνευσε παιδιά σχολείων σε όλο τον κόσμο, τα οποία ενώθηκαν οργανώνοντας αντίστοιχες δράσεις και συμμετέχοντας στο κίνημα με κοινό σημείο αναφοράς τα #FridaysForFuture και #Climatestrike.

Κύρια αιτήματα αυτού του κινήματος διεθνώς, όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & www.fridaysforfuture.org, είναι:

• H μετάβαση στην «καθαρή» και ανανεώσιμη ενέργεια, όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.

• Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας, όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.

• H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

Ακόμη, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, «ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη».

Όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής των πορειών, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «οι πορείες/«απεργίες» είναι ειρηνικές, πραγματοποιούνται από μαθητές και φοιτητές, είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος και δεν πρόκειται για ανεξάρτητη πρωτοβουλία (https://www.fridaysforfuture.org). Παράλληλα, τονίζουν πως οι μαθητές χάνουν σχολείο για να παρευρεθούν, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «το σχολείο δεν είναι σημαντικό μπροστά στον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης