Πολλά λέγονται και γράφονται για την αγορά ενός κλιματιστικού, τι συμβαίνει όμως όταν απλώς θέλω να κάνω συντήρηση των συσκευών που διαθέτω ; Η συντήρηση δεν εξασφαλίζει απλά μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και σωστή λειτουργία, αλλά και πιο υγιεινές συνθήκες λειτουργίας.

Καταρχήν, βασικό θέμα στο κεφάλαιο συντήρηση κλιματιστικού, είναι τα φίλτρα που συγκρατούν τη σκόνη και την εμποδίζουν να ανακυκλωθεί εντός του δωματίου και του χώρου όπου κατοικούμε. Τα φίλτρα είναι μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα και πλένονται απλά, με νερό. Αφού στεγνώσουν τοποθετούνται και πάλι στη συσκευή και είναι έτοιμα για χρήση. Κατά κανόνα τα φίλτρα πρέπει να καθαρίζονται κάθε 50 με 60 ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα, μια φορά το χρόνο, πρέπει να φωνάζουμε συνεργείο για την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού μας, τα οποία συγκρατούν σκόνη και σωματίδια και σε άλλα σημεία, πέρα των φίλτρων, τα οποία – όπως είπαμε- είναι εύκολο να τα καθαρίσουμε, και επανατοποθετήσουμε

Προσοχή, επίσης χρειάζεται ώστε το σωληνάκι που καταλήγει έξω από το δωμάτιο στη βεράντα, να μην είναι μπλοκαρισμένο ή αναποδογυρισμένο. Στόχος είναι να αποβάλλεται η υγρασία με τη μορφή νερού. Αν όμως δημιουργηθεί κάποιο εμπόδιο, το νερό συσσωρεύεται και μπορεί να επιστρέψει μέσα, τρέχοντας από τις γρίλιες του κλιματιστικού.

Τέλος, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αερίζονται οι χώροι στους οποίους λειτουργούν κλιματιστικά. Στην ουσία, ο αέρας του κλιματιστικού είναι ο ανακυκλωμένος αέρας που υπάρχει ήδη στο χώρο μας. Επομένως όπως θα αερίζαμε ένα δωμάτιο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν χρησιμοποιούμε κλιματισμό. Καλό επίσης είναι εαν έχουμε κάποιο μηχάνημα σε υπνοδωμάτιο και παραμένει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας, να αφήνουμε κάποια διέξοδο ώστε να αλλάζει ο αέρας (έστω και μια πόρτα προς το διπλανό δωμάτιο) και πάνω από όλα να φροντίζουμε να μην κατευθύνεται απευθείας πάνω μας ο αέρας του κλιματισμού.
Θυμηθείτε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μια συμβουλή για τη τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας. Καλό είναι να τοποθετείται στο βόρειο τμήμα ενός σπιτιού για να μην την πιάνει ο ήλιος. Αν αυτό δεν είναι δυνατό η μονάδα θα πρέπει να καλύπτεται από ένα μονωτικό κάλυμμα στις 2 μεγαλύτερες επιφάνειες της αφήνοντας ένα κενό 15- 20cm για να αερίζεται. Το κάλυμμα αυτό την προφυλάσσει και από τον παγετό τον χειμώνα. Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται πάντα σε ελαστικές βάσεις για την μείωση του θορύβου.

Πηγή:energypress
Επιμέλεια: Nτίνος Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης