Σκοτώθηκαν δύο αρκουδάκια σε σημείο καρμανιόλα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, 14:35
Σκοτώθηκαν δύο αρκουδάκια σε σημείο καρμανιόλα
Δύο αδέλφια αρκουδάκια σκοτώθηκαν σε σημείο-καρμανιόλα του κάθετου οδικού άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, όπου έχουν σημειωθεί συνολικά 13 ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα και έχουν σκοτωθεί 11 αρκούδες.

Λίγο πριν από τις 23.00 χθες το βράδυ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε για το περιστατικό από διερχόμενο οδηγό και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. Τα δύο μικρά αρκουδάκια, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν διαμελισμένα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Όπως διαπιστώθηκε, ήταν μόλις 4-5 μηνών και ζύγιζαν περίπου 15 κιλά. Πιθανότατα το ατύχημα συνέβη την ώρα που τα αρκουδάκια διέσχιζαν τον δρόμο με τη μητέρα τους.

Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός που σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

«Είναι ένα ζώο που αναπαράγεται δύσκολα και έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Μία αρκούδα γεννάει 1-3 αρκουδάκια κάθε τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση!» δήλωσε ο επιστημονικός συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης, θέλοντας να υπογραμμίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν για την επιβίωση των αρκούδων στην Ελλάδα τέτοια ατυχήματα.

Ο κάθετος οδικός άξονας Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, όπου σημειώθηκε το ατύχημα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άγρια ζώα. Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητοδρόμου και η απουσία ή η ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Με αφορμή το νέο περιστατικό, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του φράχτη κατάλληλων προδιαγραφών από την Εγνατία Οδό ΑΕ, κατά μήκος όλου του άξονα και ιδιαίτερα στα τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά έχουν ήδη εντοπισθεί και χαρτογραφηθεί από την επιστημονική του ομάδα.

Η κατασκευή του ενισχυμένου φράχτη, για τον οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει τις Αρχές από το 2007, έχει ήδη εγκριθεί και το έργο βρίσκεται στη φάση ανάθεσης αναδόχου εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Φωτογραφία: Arcturos
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, 15:18