Στο ΕΣΠΑ έργο προστασίας του ποταμού Καλαμά

Στο ΕΣΠΑ έργο προστασίας του ποταμού Καλαμά
Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του ποταμού Καλαμά προωθείται προς υλοποίηση με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής Κοινότητας Παρακαλάμου, η οποία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με επιλέξιμη δαπάνη 5,246 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Πωγωνίου.

Για το θέμα συναντήθηκε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ωρίμανση της μελέτης, και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως η εισαγωγή του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού του Παρακαλάμου στο ΕΣΠΑ είναι η πιο σοβαρή ενέργεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία του Καλαμά. Είναι ένα έργο που αλλάζει πολλά δεδομένα στον Καλαμά. Ένα έργο μεγάλο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το τελευταίο διάστημα, μετά από παράπονα για προβλήματα από πλημμύρες, με λίγα χρήματα καθαρίσαμε από μπάζα το ποτάμι, με άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και έτσι έχει καλυτερεύσει η υδρολογική λειτουργία του Καλαμά».

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης είπε ότι είναι ένα έργο πνοής που αποτελούσε όνειρο για τους παρακαλάμιους δήμους, που γίνεται πραγματικότητα ύστερα από μεθοδική δουλειά από τον δήμο και την περιφέρεια. «Πετύχαμε κατ' αρχάς να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα στον οικισμό του Παρακαλάμου και δεύτερον και σοβαρότερο πετύχαμε την απορρύπανση του ποταμού Καλαμά, όπου κύρια εστία μόλυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν τα λύματα του οικισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 18:10