Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, όπως επίσης και αυτές που κατέκαψαν άλλες δασικές περιοχές της χώρας, καταγράφηκαν από τους δορυφόρους Παρατήρησης της Γης της ESA, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι τίθενται σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των σημείων της φωτιάς από το διάστημα, όπως και για την έγκαιρη εκτίμηση της έκτασης των καμένων περιοχών. Βέβαια, ο προσδιορισμός του μεγέθους των ζημιών και ο τρόπος εξέλιξής τους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έβαλε σε ισχύ διάφορες ενέργειες διαχείρισης των καταστροφικών φαινομένων των δασικών πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, κατά την φετινή περίοδο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρήγαγε και παρέδωσε λεπτομερή χαρτογράφηση των καταστροφικών συμβάντων, καθιστώντας έτσι δυνατή την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις πληγείσες περιοχές της χώρας, και επιτρέποντας την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για μια αποτελεσματική διαχείριση.
Με αυτό τον τρόπο συντελέστηκε αισθητή αναβάθμιση της σχετικής τεχνογνωσίας, όπως και ανάπτυξη πρωτοποριακής έρευνας με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε επιχειρησιακή βάση. Έτσι, αναβαθμίστηκε και ο ρόλος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που συλλέγει, παράγει και αναδιανέμει τα σχετικά προϊόντα διαχείρισης στους τελικούς επιχειρησιακούς χρήστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης