Με λιγότερο από το 10% της ευρείας κοραλλιογενούς περιοχής να δείχνει σημάδια ζωής, με τις υπόλοιπες αποικίες ήδη νεκρές και με τόσο μικρή δυνατότητα αναγέννησης, οι γεμάτοι ζωή, κάποτε, ύφαλοι αντιμετωπίζουν την πλήρη κατάρρευση του οικοσυστήματος και την εξάλειψή τους, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, λένε οι επιστήμονες.

Η «πορεία προς την καταστροφή» υπήρξε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες: Πριν από σαράντα χρόνια, περισσότερη από τη μισή περιοχή ήταν ολοζώντανη, σε σύγκριση με το αξιοθρήνητο οκτώ τοις εκατό, που μετρήθηκε στη νέα αποτύπωση. Και, μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν πως, δυστυχώς, δε διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης, ή, έστω, μείωσης του ρυθμού θανάτου των κοραλλιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ιδιαίτερα πολύτιμο τμήμα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς λειτουργούν ως «βρεφοκομεία» για τα νεότερα ψάρια, παρέχοντας τροφή και προστασία από τους θηρευτές, μέχρι τα μικρά να μεγαλώσουν επαρκώς, ώστε να αμύνονται και να φροντίζουν για τη διατροφή τους από μόνα τους.

Οι ύφαλοι αποτελούν, εξάλλου, σημαντική πηγή προσόδου για τις τοπικές κοινωνίες, από τον τουρισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής, που συχνά αναπτύσσονται σε τέτοιες περιοχές.

Πηγή:The Guardian, IUCN,ert
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης