Στροφή στην «πράσινη ενέργεια» εξετάζει το Ιράν καθώς οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον του σκληραίνουν και καθιστούν αδύνατη την πώληση του πετρελαίου του, τόνισε ο ιρανός υπουργός ενέργειας Rostam Qasemi σε συνέδριο για την ενέργεια στο Β. Ιράν.

Οι ΗΠΑ πέρα από την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, στις 6 Φεβρουαρίου διεύρυναν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, παγώνοντας όλες τις οικονομικές συναλλαγές ΗΠΑ-Ιράν καθώς και τις κυβερνητικές περιουσίες που βρίσκονται σε έδαφος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama.

Σε συνδυασμό και με τις παρόμοιες κυρώσεις της ΕΕ που αναζητά πλέον εναλλακτικούς παρόχους, η Τεχεράνη βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στις πωλήσεις του αργού πετρελαίου της, και θεωρεί πλέον ότι «ήρθε η στιγμή να στραφεί» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου από τη μία σε συνδυασμό με την επαναστατική και ριζική στροφή προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την άλλη, είναι οι πλέον σωστοί μηχανισμοί να βοηθήσουν τη χώρα», τόνισε ο ιρανός υπουργός ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Reuters, το Ιράν, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Μέση ανατολή, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι «μικροσκοπικός», καθώς τόσα χρόνια το βάρος έχει πέσει στο φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ωστόσο το Ιράν τονίζει ότι η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ούτως ή άλλως στρατηγική προτεραιότητα, γι’ αυτό άλλωστε γίνονται εντατικές προσπάθειες για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου.«Το να βασιστούμε στους υδρογονάνθρακες μακροπρόθεσμα δεν είναι ούτε πιθανό ούτε στα συμφέροντα του Ιράν», τόνισε.

Πηγή:(Reuters, Euractiv)
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης