Τα γνωστά «ξαδέλφια» της Γης σε ένα οικογενειακό πορτρέτο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011, 23:19
Τα γνωστά «ξαδέλφια» της Γης σε ένα οικογενειακό πορτρέτο

Πριν από λίγες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler εντόπισε 1.235 πλανήτες στον γαλαξία μας οι 54 εκ των οποίων βρίσκονται στην λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής.

Την Τετάρτη η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την παραπάνω εικόνα στην οποία απεικονίζονται τα εκατοντάδες άστρα στα οποία βρίσκονται αυτοί οι 1.235 πλανήτες οι οποίοι καταγράφονται με μαύρες κουκκίδες στο εσωτερικό των πλανητών. Μάλιστα ο Ήλιος και η Γη έχουν τοποθετηθεί ξεχωριστά στην εικόνα (είναι το απομονωμένο άστρο στην πάνω δεξιά πλευρά της εικόνας κάτω από την πρώτη σειρά άστρων).

Αμέτρητοι οι πλανήτες σαν την Γη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων που έχουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Τα στοιχεία που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δισ πλανήτες υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια πλανήτες βρίσκονται στις λεγόμενες «φιλόξενες ζώνες», είναι δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο (ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά) ώστε να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους είναι δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια.

Πηγή: Βήμα Science,pathfinder

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011, 23:19