Τα νετρίνα δεν ταξιδεύουν γρηγορότερα από το φως

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 05:33
  Τα νετρίνα δεν ταξιδεύουν γρηγορότερα από το φως
Τα υποατομικά σωματίδια (νετρίνα) που εντοπίστηκαν το φθινόπωρο από Ιταλούς επιστήμονες της ομάδας Opera να ταξιδεύουν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός δεν θα ανατρέψουν τελικά τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη σύγχρονη φυσική: μια άλλη ομάδα επιστημόνων, που είχε αναλάβει να ξεδιαλύνει το μυστήριο, διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις εκείνες ήταν λανθασμένες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το CERN.

Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι τα νετρίνα δεν ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). "Αρχίζουμε να έχουμε τεκμήρια με βάση τα οποία τα αποτελέσματα του πειράματος Opera οφείλονται σε ένα λάθος στις μετρήσεις", είπε ο διευθυντής ερευνών του CERN, Σέρτζιο Μπερτολούτσι.

Στην ανακοίνωσή του το CERN σημειώνει ότι πολλές άλλες επιστημονικές ομάδες θα προχωρήσουν σε νέες μετρήσεις τον Μάιο "ώστε να καταλήξουν σε μια οριστική ετυμηγορία".

'Οποια και αν είναι τα αποτελέσματα πάντως, η ομάδα του πειράματος Opera "συμπεριφέρθηκε με άψογη επιστημονική ακεραιότητα, υποβάλλοντας τις μετρήσεις της και ζητώντας να γίνουν ανεξάρτητες μετρήσεις. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη", τόνισε ο Μπερτολούτσι.

Η ανακοίνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, των μετρήσεων της ταχύτητας των νετρίνων, που αντέκρουε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, συγκλόνισε τους φυσικούς σε όλο τον κόσμο, μολονότι πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του πειράματος. Οι Ιταλοί επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι η ταχύτητα των νετρίνων ήταν υψηλότερη από αυτή του φωτός κατά 60 νανοδευτερόλεπτα.

Η ανακάλυψή τους ήταν τόσο εντυπωσιακή που προχώρησαν σε νέες δοκιμές, στα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα. Τα δεδομένα που συνέλεξαν σε αυτές τις δοκιμές αναλύθηκαν με τη σειρά τους από την ομάδα ICARUS του CERN. "Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ICARUS, η ταχύτητα των νετρίνων δεν ξεπερνά εκείνη του φωτός", συμπέρανε ο Νομπελίστας φυσικός και εκπρόσωπος της ομάδας, Κάρλο Ρούμπια.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 05:36