Τα παρασιτοκτόνα σκοτώνουν τον Μεγάλο Ύφαλο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 11:00
Τα παρασιτοκτόνα σκοτώνουν τον Μεγάλο Ύφαλο
Καταστροφική για το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο χαρακτηρίζει το WWF την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να επιτρέψει και πάλι στους αγρότες του Κουίνσλαντ τη χρήση παρασιτοκτόνου που περιέχει τη χημική ουσία «diuron».

«Η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να άρει το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί για τρείς μήνες αναφορικά με τη χρήση του παρασιτοκτόνου σε τροπικές καλλιέργειες, όπως μπανάνες και ανανάδες είναι καταστροφή για τον ύφαλο», προειδοποιεί ή οργάνωση, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευση της για αυτή τη «θεσμική αποτυχία».

Σύμφωνα με το WWF, η χημική ουσία «diuron» ανιχνεύθηκε στον ύφαλο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εφαρμογής της.

Σχεδόν το 1/3 του υφάλου είναι εκτεθειμένο στα φυτοφάρμακα.

«Η χημική ουσία diuron καταλαμβάνει το 80% της ποσότητας των φυτοφαρμάκων που συσσωρεύονται στον ύφαλο και είναι επίμονη και τοξική», δήλωσε ο Nick Heath, εκπρόσωπος του WWF για τα χημικά, προσθέτοντας ότι καταστρέφει τα φύκια, με τα οποία τρέφονται οι θαλάσσιες χελώνες και άλλα είδη.

Το Δεκέμβριο η Αυστραλία έθεσε σε ισχύ τρίμηνη απαγόρευση στη χρήση της χημικής ουσίας diuron, από αυτό το Σαββατοκύριακο ωστόσο οι αγρότες μπορούν να ψεκάζουν και πάλι τις καλλιέργειές τους με το φυτοφάρμακο, με ορισμένους περιορισμούς.

Για παράδειγμα δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός αν εντός τριών ημερών από την εφαρμογή του φυτοφάρμακου αναμένονται 50 χιλιοστά βροχής ή αν η κλίση του εδάφους ξεπερνά το 3%.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: econews.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 11:00