Θύματα στο βωμό της «πράσινης» ανάπτυξης πέφτουν τα σπάνια αρπακτικά πτηνά της Κρήτης, πληρώνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτείας και των φορέων που υποτίθεται ότι δημιουργούν τις υποδομές για την ορθή εκμετάλλευση της φύσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων που στήνονται σε διάφορα σημεία του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αιολικά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία, χωρίς κανένα σχέδιο ή δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων, προκειμένου να προστατευθεί η ορνιθοπανίδα της Κρήτης.

Τα απανωτά κρούσματα αρπακτικών πουλιών και όρνιων, τα οποία έχουν εντοπιστεί νεκρά σε όλα τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν, προκαλούν τη διαμαρτυρία των οικολογικών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις αυτές, αλλά και φορείς, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ασχολούνται και μελετούν τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν είναι αντίθετοι στη λειτουργία των ανεμογεννητριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούν, όμως, την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των αιολικών πάρκων.

«Κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι πάντα πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον.

Όταν, για παράδειγμα, γίνεται κάτι και δεν ρωτούνται οι ειδικοί, αλλά λαμβάνονται οι αποφάσεις μόνο από τους ανθρώπους των εταιρειών και τους πολιτικούς, τότε αργά ή γρήγορα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη φύση.

Το ζητούμενο δεν είναι να φύγουν οι ανεμογεννήτριες. Ούτε μπορεί να πει κανείς ότι μπορούν να λειτουργούν χωρίς να σκοτώνουν.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή κάποιων αντισταθμιστικών μέτρων», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος της εταιρείας «Φοίνιξ», κ. Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος ασχολείται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εξάλλου, είναι διεθνώς γνωστό ότι για να μη διαταραχθεί η ισορροπία σε μια περιοχή, όπου τοποθετούνται ανεμογεννήτριες, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, στην Κρήτη, η οποία έχει περιοχές, όπως αυτή του Λέντα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα περάσματα μεταναστευτικών πουλιών από και προς την Αφρική, αλλά και κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες ορνέων και αρπαχτικών στην Ευρώπη να έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες χωρίς καμιά πρόβλεψη για την προστασία των πτηνών.

Απροστάτευτες χλωρίδα και πανίδα

Ο καθηγητής ορνιθολογίας και μέλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Σταύρος Ξηρουχάκης, εξηγεί αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει: «Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν προβλήματα λόγω παραλείψεων και λαθών.

Η εμπειρία στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ μικρή, γιατί γενικά τα αιολικά πάρκα δεν είχαν τόση ανάπτυξη στο παρελθόν.

Αλλά από τη στιγμή που δεσμεύτηκε η χώρα στην Ε.Ε. ότι ως το 2020 θα έχει 20% από ανανεώσιμές πηγές, κατατέθηκαν πολλές αιτήσεις για πολλές περιοχές, όπως στην Κρήτη.

Το θέμα με τις ανεμογεννήτριες είναι αρκετά λεπτό, γιατί από τη μια τις θέλουμε για να μειωθεί η κατανάλωση του λιγνίτη και από την άλλη υπάρχουν προβλήματα με την ορνιθοπανίδα.

Είναι ένα θέμα όμως για το οποίο δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη των ειδικών επιστημόνων, όπως και η δική μας ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», επισημαίνει ο κ. Ξηρουχάκης.

«Τις θέλουμε, αλλά δεν τις χωροθετούμε σωστά, ούτε τηρούνται και οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι λύσεις είναι απλές, όμως δεν τηρούνται», καταλήγει.

Πηγή: εφ. Τόλμη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης