Στην εποχή έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, το vegan κίνημα τροφοδοτείται εν μέρει από ιδέες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά ο βιγκανισμός είναι πρωτίστως για τα δικαιώματα των ζώων. Επομένως, κεντρικά ζητήματα που τροφοδοτούν το κίνημα του βιγκανισμού είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ζώων και η άρνηση της μεταχείρισης των ζώων ως «αντικέιμενα» μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ο vegan ακτιβισμός μπορεί να ενσωματώσει πολλαπλά δίκτυα και διαφορετικούς τύπους ενεργειών, προσωπικά και συλλογικά.

Το να είσαι vegan ακτιβιστής ουσιαστικά σημαίνει να είσαι πρεσβευτής για μια vegan ζωή. Εάν καταφέρνετε τους μη βίγκαν φίλους σας να γευτούν νόστιμο vegan φαγητό, είστε vegan ακτιβιστής! Αν εγκαταλείψετε τη δουλειά σας για να δημιουργήσετε μια vegan επιχείρηση κάνετε ακτιβισμό! Εάν γράφετε άρθρα που μιλούν για τον βιγκανισμό, ή έχετε κανάλι στο YouTube που βοηθάει τους ανθρώπους σε θέματα vegan διατροφής, και φυσικά αν συμμετέχετε σε ακτιβισμό που λαμβάνει χώρα στο δρόμο, σίγουρα είστε vegan ακτιβιστής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφαλώς, υπάρχουν και πολλοί αποτελεσματικοί vegan υποστηρικτές που ενισχύουν οικονομικά δράσεις, όπως διασώσεις ζώων και την συντήρηση τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διαμαρτυρία, να μην κατέχουν vegan μπλουζάκια, αλλά δίνουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να χρηματοδοτήσουν τον vegan σκοπό.

Πιστεύω μας είναι, ότι και αυτοί οι άνθρωποι είναι επίσης βίγκαν ακτιβιστές. Το θέμα είναι, για να δημιουργήσουμε αλλαγή χρειαζόμαστε πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και διαφορετικές τακτικές. Η πολλαπλότητα των φωνών και των ενεργειών από διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες καθιστά άλλωστε τον βιγκανισμό ως ένα πραγματικό κίνημα πολιτών.

Πως μπορείς να συμμετάσχεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προαναφέραμε, μια από τις ποιο συχνές μορφές vegan ακτιβισμού είναι οι ομάδες που χρησιμοποιούν τον ακτιβισμό του δρόμου (street activism) και μια από αυτές, την LiberAnimal Athen’s, είχαμε την ευκαιρία να  συναντήσουμε σε μια από τις δράσεις της, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Θησείο.

Η δράση της LiberAnimal Athens είναι μία ειρηνική δράση που μοιάζει με καλλιτεχνική παράσταση. Η εκδήλωση αυτή λειτουργεί με δομημένο τρόπο που προκαλεί την περιέργεια κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

Προβάλλοντας πλάνα με τις πάγιες τακτικές εκμετάλλευσης των ζώων καθώς και βίντεο με διασωσμένα ζώα που ζουν μια ελεύθερη ζωή, ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για το πώς μπορούν να επιλέξουν και να ακολουθήσουν έναν βίγκαν- αντισπισιστικό τρόπο ζωής. Περισσότερες πληροφορίες και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στις δράσεις τους θα βρείτε στην σελίδα τους στο FB.

Vegan ακτιβιστικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι επίσης οι παρακάτω:

Θεσσαλονίκη Thessaloniki Animal Save

Πάτρα LiberAnimal Patras

Βόλο LiberAnimal Volos

Κύπρο 269life Animal Liberation Cyprus

Πηγή: veganworld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης